Han har Musse Pigg på hjärnan

Han har Musse Pigg på hjärnan och i tjugonio år har han återanvänt Disneys mus i sin egen konst. De runda Musseöronen har blivit Lasse Åbergs speciella signum. Nu ställer han ut i Pelles Lusthus i Nyköping.

Övrigt2002-10-18 23:41
Jag ritade min första Musse 1973. Sen dess har jag använt motivet rätt flitigt, säger Lasse Åberg när han visar runt bland bilderna i Pelles Lusthus.
Det är verkligen inte för mycket sagt. Som konstnär har Lasse Åberg nästan blivit synonym med Musse Pigg. De runda svarta musöronen dyker upp i nästan alla hans bilder. Ibland får man leta efter dem. Som i travestin på en av prins Eugens målningar, där ett av molnen vid en närmare titt visar sig ha Musses öronform. Andra gånger är det ingen tvekan om varifrån inspiration kommer. Som i Philip von Schantz-parafrasen där det berömda emaljfatet fyllts med Musse Piggs kroppsdelar istället för blåbär eller lingon.
Jag gillar att lattja med världskonsten, säger Lasse Åberg som tycker att spänningen i hans bilder uppstår i mötet mellan den fåniga idén och det fotografiskt exakta utförandet. Och han har själv väldigt kul när han jobbar, försäkrar han.

Intresset för Musse Pigg började med att jag blev betagen av popkonsten. Jag ville hålla på med något riktigt innehållslöst och det får man väl ändå säga att Musse Pigg är. Nu kan jag snart doktorera på den där musen.
Lasse Åberg har inte bara återanvänt Musse i sin egen konst. Han har också varit en flitig samlare av Musse Pigg-föremål. Hur stor samlingen är i dag, vet han faktiskt inte.
Men jag har väl en 400-500 riktigt bra grejer.

Bra Musse-grejer betyder prylar som är tillverkade mellan 1928 och 1945. Det dyraste inköpet hittills är en plåtmotorcykel med Musse Pigg som tillverkades 1929.
Det finns tre kända exemplar. Mitt kostade 250 000 kronor, berättar Lasse Åberg.
Men nu har han samlat klart. Påstår han i alla fall.
Nu kan jag säga att jag har en av världens bästa Musse-samlingar. Det är det som har varit mitt mål. Nu ska det vara något alldeles extra om jag ska handla.
Samlingen finns numera i Lasse Åbergs egen kulturcenter utanför Bålsta.
Ett hus som ser ut ungefär som det här, säger han och sveper med blicken över väggarna i Pelles Lusthus. Vi öppnade i juni och har redan haft över 30 000 besökare.
Jodå, Lasse Åberg har också en del emaljskyltar i samlingarna. Och gamla leksaker. Det är ingen tvekan om att han känner sig besläktad med Pelle Nilsson. Och han håller med om att det egentligen är ett vansinnesprojekt att starta ett kulturcentrum på egen hand.
Men jag säger som Albert Engström. Det är varje människas förbannade plikt att bli ett original.
Fotnot: Pelles Lusthus i Nyköping invigdes på fredagen. Läs mer på sidan 17.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!