Han vet vikten av att berätta

Övrigt2004-08-05 18:28
När Per Christensen nu pensioneras som bibliotekarie på Culturum försvinner en
gigantisk kunskapsbank, säger bibliotekspersonalen. År 1971 kom Per till Nyköping och han var alltså med på den tid då boklånare besökte Slottsgatan. Oräkneliga har tagit del av den långe mannens enorma vetande och hjälpsamhet. IT-man blir Per aldrig. Han älskar riktiga böcker.
Det krävs ett visst mått av teknisk nyfikenhet för att hänga med i it-utvecklingen. Jag har inte dator hemma.
Pers passioner är historia, arkeologi och språk. Som friherre ska han återvända till isländska sagor, vilka läses från gamla handskrifter i faksimil.
Det var en utmaning att lära in gamla handstilar. Språket är så charmfullt.

Per sympatiserar med islänningarnas envisa fasthållande av sitt nationella språk.
Språk är identitetsskapande. Engelskan blir kanske förstapråket i världen, men det finns ett idellt argument mot detta.
Latin läste Per i skolan och tyckte då att det var pest. Som vuxen läser han gärna latinska författare och är bekväm med romanska språk. Böcker på nordiska språk, engelska, tyska och nederländska överväger dock i hans lektyr.
Per talar lågmält men intensivt om historiska händelser som påverkat hans liv. En lätt skorrning röjer tidiga uppväxtår i Danmark, där hans far var medlem i motståndsrörelsen mot naziockupationen. Sabotage straffades med grym vedergällning. Hans far internerades 194143 av de danska myndigheterna som pressades av tyskarna. Efteråt fick fadern leva underjordiskt, eftersökt av tyskarna, vilket var en stark påfrestning för Pers mor.
Jag har vaga minen av att okända kom in i lägenheten i vår arbetarstadsdel i södra Köpenhamn. Folk försvann bara, vi levde i stor fruktan.

Hans svenskfödda mor orkade inte stanna i Danmark, så Per kom efter flykt till Sverige 1944 att växa upp med henne i huvudstaden.
Det är viktigt att berätta om grymheterna, även om man inte är författare. Man kan skriva ner upplevelser eller tala in i bandspelare. Även om efterkommande läser exempelvis Anne Franks dagbok är direktskildringar oerhört värdefulla..
I tjänsten har Per ofta mött flyktingar och asylsökande. Han tror att han mött dem med förståelsen hos den som själv upplevt liknande ting. Tänk er ångesten hos en fyra-åring som av vuxna förs till en flyktbåt, där han till all lättnad fann mamman. I natten företogs en riskfylld färd över Öresund.
Sann bildning är inte enbart att äga kunskaper, den innefattar även humanism. Bibliotekschef och kollegor talar varmt om denna legering som Per i så hög grad äger. Nu blir det resor, skogspromenader och läsning för Per, som tycker att det ska bli skönt att vara ledig. Nyköpingsbor tackar honom för att han, efter några arbetsår i Östergötland, valde Nyköping för 33 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om