Valfrihet i välfärden är en självklarhet och det är helt okej att privata aktörer tar ut vinst, tycker de allra flesta unga. Samtidigt bör politiker och tjänstemän få större makt över hur vi kan få välja vård, skola och omsorg, enligt en ny opinionsundersökning som TNS Sifo gjort åt Svenskt Näringsliv.
Logiken vacklar kanske en aning när landets 16-24-åringar tillfrågats om hur de ser på skattefinansierade sektorer. Att bara 29 procent tycker att vinster i välfärden ska förbjudas är den mest intressanta siffran. Den står i bjärt kontrast till åsikterna bland svenskar i samtliga vuxna generationer. Majoriteten är emot ett vinstuttag har SVT rapporterat med hänvisning till SOM-institutet (16/4). Inte ens de marknadskramande moderatväljarna vill att välfärdsaktörer tar ut profit. Regeringen säger ja till vinster trots att deras väljare tycker bestämt tvärtom.
Alliansen gör kanske därför klokt i att charma de yngre som tydligen är större meningsfränder i just vinstfrågan. Men det var ju detta med den vacklande logiken. Den kan delvis förklaras av att de yngre har vuxit upp med valfrihet och vinst men har knapp erfarenhet av äldrevård och hur den kan bli lidande av skatteflykt. Baksidan av vinstuttag kan ungdomar å andra sidan ha känt av när privata skolor blivit taskigt skötta eller gått i konkurs på grund av vinsttänk.
Men inför riksdagsvalet kvarstår Alliansens pedagogiska problem. Hur ska man övertyga väljare om att de tycker fel om vinsterna?
Att ta ut ekonomiskt överskott bör vara tillåtet men mycket kvarstår innan kontrollen är tillräckligt god för att kvalitet och långsiktighet kan garanteras. Den applåderande yngre generationen är inte mycket att hänga i granen för att Alliansen ska vinna valet om välfärden.