Hantverk på annat sätt
När sommarsolen gassar utanför Bryggeriets fönster drar Formverk ner mörkläggningsgardinerna och lockar med filmvisning. Tanken är att ge en annorlunda bild av svenskt konsthantverk.
Formverk bjöd in sex etablerade konsthantverkare och bad dem välja var sitt föremål ur den egna produktionen. Sedan åkte Formverks Niclas Hallberg runt och filmade deras arbete i ateljéer och verkstäder.
Vi vill få upp ögonen för det arbete som ligger bakom produkten. Folk vet ofta inte hur mycket yrkesskicklighet, formkänsla och tekniskt kunnande som konsthantverkare har, säger Niclas.
Resultatet av hans arbete är en tolv minuter lång film som ska visas på Formverk hela sommaren, tillsammans med de föremål som framställs på filmen.
Trion bakom Formverk hoppas att utställningen Verk ska få besökarna att fundera på vad konsthantverk egentligen är, och hur det ska se ut.
Det finns en olycklig uppdelning i samhället mellan konst och konsthantverk. Egentligen handlar det bara om olika uttryck, säger Niclas som skulle vilja att konsthantverkets status höjs.
Att konsthantverk alltid ska vara användbart är en annan sak som provocerar honom. Själv jobbar han med trä och har tidigare försökt bryta mot förväntningarna genom att göra trätråg med spikar inuti. Lika vackra, men alldeles oanvändbara. Nu ställer han ut ett tråg med serierutor ur Spindelmannen klistrade på insidan.
Vi använder ju inte de traditionella bruksföremålen på samma sätt längre. Varför ska man knåda degen i ett trätråg när det finns plastbunkar att köpa för 25 spänn? När sakerna ändå är mest till lyst skulle man inte behöva tänka på användbarheten alls.
De konsthantverkare som Formverk bjudit in brottas på olika sätt med sådant som användbarhet, fördomar och förväntningar.
Keramikern Mårten Medbo på Gotland började med att göra alldeles oanvändbart hantverk, men tyckte att det kändes som en återvändsgränd. Hans svulstiga barockklot fick ett hål upptill och vips var det en vas.
Visserligen en extremt opraktisk vas, full med långa hängande tentakler. Men ändå en vas.
De konsthantverkare som vi mött inför den här utställningen vill tänja och spränga gränser. Men de får ibland brottas med de förväntningar som allmänheten har på dem och deras produkter, säger Stina Pehrsdotter.
Själv kan hon bli irriterad på att konsthantverk alltid ska vara så himla vackert.
För mig är det inte viktigt att jag gör vackra saker. Jag vill testa nya idéer. Ibland kan jag nästan tänka att jag ska göra något fult istället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!