Här är Domkyrkokuppen minut för minut – i dag ska luckorna fyllas i: Följ rättegången live

I dag inleds rättegången mot den 22-åring som åklagaren pekar ut som en av huvudpersonerna vid stölden av en oersättlig kulturskatt i Strängnäs domkyrka. Vi rapporterar live från rättssalen och brottsplatsen. Men vad hände egentligen den där dagen? Här är pusselbitar ur polisens förundersökning.

Övrigt2019-01-30 06:12

[scribble path="/event/2849975/30029"]

Tisdagen den 31 juli 2018, klockan 11.36: Larmet går hos säkerhetsföretaget Nokas. Objekt: Domkyrkans regaliemonter. Tjänstgörande operatör ringer kyrkans första kontaktperson som inte svarar. 11.40 svarar Jörg von Bothmer, kyrkogårds- och fastighetschef. Hade han inte svarat hade nästa steg varit väktare och polis, uppger Nokas senare till polis.

Klockaren Stefan Eklund ser två personer springa mot trädgården nedanför kyrkan, ta varsin cykel och försvinna ned mot vattnet. Eklund går in i kyrkan och blir uppringd av Jörg von Bothmer. Eklund fortsätter till den inre sakristian, där han ser att glasmontern är krossad och begravningsregalier – två kronor och ett riksäpple – saknas. Han ringer polisen och låser dörren.

11.48, cirka: Vittnen ser två män komma springande, hoppa i en båt vid Bo Setterlinds park och köra iväg.

11.52: En Strängnäspatrull med två poliser är på plats. En av dem stannar i kyrkan, en träffar vittnen i Bo Setterlinds park. Två personer ska ha åkt iväg i en motorbåt i riktning mot Löt eller Tosterön. Polisassistenten föreslår vägspärr på riksväg 55 mot Enköping. I parken hittas två slarvigt placerade damcyklar.

Inte vet jag. Jag tänkte ingenting. Nu i efterhand är det konstigt att samma cykel stod där.

Den åtalade 22-åringen svarar på förhörsledarens fråga om hur han tänker, när en av de cyklar han säger sig ha stulit på beställning vid tidigare tillfälle redan står på den plats han blivit ombedd att lämna den andra cykeln. Ur polisens förundersökning.

I kyrkan pratar polisen med Stefan Eklund och per telefon med domprost Christofer Lundgren som är på semester i Dalarna. "Han och Stefan informerade mig om att värdet på de tillgripna föremålen var cirka 100-120 miljoner kronor." skriver polisassistenten i sin rapport. Lundgren rekommenderar kontakt med polisens nationella operativa avdelning där det finns personer med specialkunskap. Ledningscentralen kontaktas direkt.

12.10: Bo Setterlinds park spärras av.

12.13: Korridoren utanför brottsplatsen, den inre sakristian, spärras av. Alla besökare och anställda får samlas innanför huvudentrén.

12.20: Området kring domkyrkan är avspärrat.

Under eftermiddagen (och dagarna efter kuppen) förhörs ett antal vittnen.

Ett vittne beskriver en man som kommer in genom kyrkans huvudentré någon gång före stölden, iklädd mörka byxor, något vinrött på överkroppen och en sjal för nedre delen av ansiktet. Mannen verkar "sur/arg". Han ses kanske en kvart senare lämna kyrkan med en annan man, mörkt klädd och med delvis täckt ansikte.

Ett annat vittne beskriver en man med beige trenchcoat, något mörkt under, keps, scarf för munnen, mörka byxor och en tjock axelväska. Mannen ska strax före stölden ha gått i gången utanför sakristian, "väldigt snabbt och bestämt". Vittnet hör några smällar och ser sedan den "beigea mannen" lämna kyrkan "i ett brådskande tempo", i sällskap med en man i mörka byxor, vinröd luvtröja och keps.

Flera olika vittnesmål ger delvis olika beskrivningar av de två männen och efteråt genomförs flera bildkonfrontationer utan klara träffar.

Under eftermiddagen hittas en svart sopsäck och en slägga med träskaft under en buske nära kyrkan, där ett vittne dagen före stölden sett två män gräva och bete sig nervöst.

16.00: En omfattande sökinsats inleds i vattnen öster om Tosteröbron, mot Stallarholmen, Arnö och Selaön. Det som eftersöks är allt "som sticker ut" samt en vit båt med blå dekor och kanske en vattenskoter. När insatsen avbryts 20.30 har inget sådant påträffats.

Tiden efter stölden pågår ett intensivt utredningsarbete. Rikslarm utfärdas och regalierna efterlyses internationellt av Interpol.

Strängnäspolisen är snabb med att skicka blod från domkyrkan och glasmontern för teknisk analys – som direkt ger en dna-träff på en man från Åkersberga som är född -96.

Den 2 augusti, två dagar efter stölden, gör polisen en husrannsakan hemma hos mannen, som dock inte är där. Datorer, mobiler, läsplattor, en bil och en vattenskoter tas i beslag.

Några dagar senare hittar polisen en utbrunnen bil och ett båtsläp strax utanför Åkersberga. Släpet visar sig ha stulits i trakten någon gång mellan 15–27 juli, tillsammans med en aluminiumbåt av märket Silver fox med en 60-hästars motor.

Han erkänner att han var i Strängnäs och i domkyrkan den 31 juli.

Han säger också att han, på beställning, stulit de båda cyklarna och båten som använts som flyktfordon, men att han då inte hade en aning om vad de skulle användas till.

Han medger att han var in i kyrkan, hörde oväsen från sakristian och skar sig när han på en ingivelse sträckte in armen i glasmontern. Den ska dock redan ha varit krossad, säger han.

22-åringen nekar fortsatt till stöld och stöldförsök.

Rättegången inleds i dag klockan 09.00 i Eskilstuna tingsrätt. Vi liverapporterar.

22-åringen åtalas för grov stöld

Två personer misstänks för stölden av begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs. Ytterligare en person är misstänkt för häleri i samband med stölden. En 22-årig man har knutits till stölden och åtalas nu för grov stöld.

Han har erkänt att han har placerat en stulen cykel utanför kyrkan och att han tidigare stulit den båt som användes vid kuppen.

Hans dna har hittats i blod som återfanns på glasbitar inuti den monter i domkyrkan där regalierna visades upp. Utanför domkyrkan hittades en slägga och sopsäckar. En analys visar att sopsäckarna kommer från samma rulle som säckar som hittats i 22-åringens ägo.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!