Från 55:an mellan Flen och Malmköping ser man det faluröda och ockragula glasshuset på en höjd. Gärdesgården som omringar det stora huset är hantverksmässigt byggt av "gubbarna" på hembygdsgården i Malmköping. Innanför finns plats för många fikasugna. Utanför betar Grinda gårds 120 kossor – de som gör det möjligt för Claes och Bettan Lundblad att tillverka gårdsglass.
– Att bara skicka mjölken till Arla gav inget mervärde och vi funderade på att öppna gårdsbutik men det finns ju ganska många. Efter några års funderande blev det glass, berättar Claes över morgonens max en om dagen-bägare.
Gårdsglass är ett koncept i hela Europa som går ut på att göra så "nära" glass som möjligt, direkt på gården. Claes upptäckte det på en mässa och sedan ett år tillbaka tillverkar han och Bettan glass hemma på sin gård. Produkterna som används ska vara så nära producerade som möjligt, och smaksättare som bär och frukt helst komma från trakterna.
– Vi får bär och rabarber från hela Malmköping, säger Bettan glatt.
Smakerna skiftar från klassiska jordgubb, choklad och vanilj till aroniabär och spännande varianter som glögg och julmust under säsong. Under vårens rabarberfestival blev till exempel rabarbersorbeten årets rabarberprodukt.
– Och aroniaglassen blev extra populär när vi skrev en liten skylt med hur nyttiga bären är. Många vet inte ens att de har aronia i trädgården, säger Bettan och påpekar att deras ställe verkligen är ett glasskafé.
– Här hittar du inte lunch eller så. Det är glassen som ska smaka, säger Bettan och försöker välja en favorit som blir till två och nästan tre: Vit nougat, pistage och... Det beror på vad man tycker om.
– Det kom en kille och ville ha tre kulor kokos. Jag undrade om han inte ville ha någon mer smak. "Nej, jag tycker om kokos", sa han, berättar Claes som själv gillar citronglassen för den är så läskande.
Till sommaren har uteserveringen fått en paviljong med tak vilket är bra om regnet kommer eller om man söker skugga. Kanske blir det lite provsmakningar och trubadurmusik också.