Här bedrivs missbruksvård – på hemmaplan

I stället för att fortsätta betala stora summor för missbruksvård på annan ort, öppnade Oxelösunds kommun ett eget behandlingshem. Nu stannar kostnaden på hemmaplan.

Katarina Haddon, som är chef för utredning, stöd och omsorg i kommunen., tittar till Olivens gemensamma kök. I anslutning till det bor en del av dem som får behandling i korridorsrum.

Katarina Haddon, som är chef för utredning, stöd och omsorg i kommunen., tittar till Olivens gemensamma kök. I anslutning till det bor en del av dem som får behandling i korridorsrum.

Foto:

Övrigt2018-01-15 05:00

Skinnsoffor, en tv, en bokhylla med filmer. Här i mysrummet samlas klienterna för att hänga på kvällarna. Bakom en vägg finns köket, där de har egna hyllor i kylen, och i korridoren ligger sovrummen.

Här bor nio kvinnor och män som vill bli fria från sitt missbruk. I samma hus finns fem lägenheter för utslussning, dit de drogfria flyttar efter ett antal månader med individuell behandling.

Områdeschefen Katarina Haddon visar runt. Hon är nöjd med satsningen på att ta hem missbruksvården till Oxelösund.

– Det är tydligt. Vi har flera personer som har en hållbar nykter- och drogfrihet efter behandling på Oliven, säger Haddon, som är chef för utredning, stöd och omsorg i kommunen.

Enligt en undersökning som gjordes 2016 var 40 procent av de behandlade drogfria efter två år. På Vårnäs behandlingshem i Vingåker, som är ett av de andra som Oxelösunds kommun använder, uppges 50 procent vara drogfria efter två år. Man ska dock veta att jämförelsetalen är komplicerade. Alla som kontaktas svarar inte i telefon och de som svarar får själva uppge hur läget är.

– Man vill ha drogfrihet över tid. Det är det som är det tuffa, säger Katarina Haddon.

Hon uppger att 80 procent av de som behandlats på Oliven, inte kommit tillbaka till behandling. Med andra ord har två av tio blivit aktuella för ny behandling i Oxelösunds kommun.

Förut skickades alla som fick behandling iväg. Nu är Oliven det primära alternativet för den som vill bli drogfri i Oxelösund. Katarina Haddon menar att de allra flesta behöver reda upp problemet på orten där de bor.

– Då är familj, vänner och anhöriga med i processen. Man måste kunna gå ner till Ica och handla mat utan att dricka alkohol och ta droger.

Elva personer jobbar på Oliven. Mia, som är ganska ny i personalgruppen, säger att hon älskar sitt jobb och sina klienter. Hon och Katarina Haddon är överens om att den största utmaningen är att stå kvar när det blåser.

– Att ha lugnet kvar fast det gungar, när någon har abstinens och mår jättedåligt. Då krävs 300 procent tålamod, säger Haddon.

När klienterna har bott i egna lägenheter i behandlingshuset börjar eftervården. Oxelösundaren ska då ha jobb, studier eller praktik och får hyra en lägenhet i andra hand av kommunen. Om allt går bra, blir det tal om förstahandshyra.

– Så länge behovet kvarstår kommer vi inte att lägga ner Oliven. På det här sättet kan också anhöriga vara mer delaktiga i processen. Flyttar den som missbrukar iväg, kan de anhöriga möjligen pusta ut en stund, men sedan kommer allt på en gång när behandlingen är klar. Och det gäller att ta hand om hinder på vägen för den som missbrukar. Att inte få behandling på annat håll och sedan komma tillbaka och träffa de gamla kompisarna direkt, säger Haddon.

Finns det en acceptans i Oxelösund för att bli drogfri på Oliven?

– Ja, det tycker jag att det gör. ”Aha, du är på Oliven…”. Många lever ett annat liv efteråt, har fått familj och klivit in i helt andra relationer, säger Haddon.

Vård- och omsorgsnämnden tappar mot budget

2017: Inte klart än.

2016: +14,4 miljoner kronor

2015: -5,4 miljoner (socialtjänsten gick dock plus)

2014: -5,5 miljoner

2013: +2,4 miljoner

2012: -4,6 miljoner

2011: -13,4 miljoner (en stor del av underskottet berodde då på placeringar av barn, unga och vuxna)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!