Här byggs Sörmlands första 36-hålsbana
Det blir den första 36-hålsbanan i Sörmland. Ärila GK plöjer ner 30 miljoner i jättesatsningen. En stor del av de pengarna har golfarkitekten Sune Linde fått att leka med.
Målet har varit en bana som passar alla. Det är en väldigt stor spridning på skickligheten i klubben. Banan ska passa för vardagsspel och för tävlingsspel på högsta nivå, säger Linde.
Uppmanad att bli mer detaljrik i sin beskrivning säger han att greenerna blir så pass kuperade att de blir intressanta att putta på.
Inte överdrivet kuperade, men lite mer än på de gamla hålen. Man kan säga att banan blir lätt från främre tee och svår från bakre tee, men aldrig extremt svår, säger Sune Linde.
Linde var med och byggde de första 18 hålen på Ärila 1976. Nu måste han på sätt och vis rätta sig efter sitt eget ungdomligare och mer orutinerade jag.
Det ska ju helst inte märkas att man går över och spelar på ett av de nya hålen. De nya hålen var tvungna att passa ihop med de gamla.
Men nytt och fräscht kommer det ändå att kännas. Helt säkert lite annorlunda också. Det har hänt massor sedan de första 18 hålen kom till. Det har byggts i runda slängar 400 golfbanor i Sverige de senaste 20 åren. Efter golf-boomen i början av 1990-talet är över en halv miljon svenskar medlem i någon golfklubb. En golfarkitekt som Sune Linde har fått en mycket större kunskapsbank att ösa ur.
Ta bara en sån sak som gräset. Ämnet har varit föremål för seriös forskning. I september nästa år ska den nya banan sås och i Ärila grunnar man nu på vilket gräs man ska välja. Kanske blir det A4, en helt nytt gräs som är tåligt och mjukt och gror tidigt på året.
Sune Linde har byggt golfbanor i Jönåker, Flen, Sundbyholm, Vingåker. När den förre tandteknikern fick uppdraget att rita Ärilas nya vände han blicken mot de brittiska öarna.
Jag har haft banor i England och Skottland som förebilder. Bland andra Muirfield där Brittish Open gick senast. Den banan känns modern trots att den är byggd för 100 år sedan.
Hälften av de nya hålen byggs ut mot Björshult, de andra mot Nävekvarn. På vissa har man redan kommit så långt att bara sådden återstår.
Sune Linde verkar nöjd med sitt hjärte- och jätteprojekt.
Banan ska ju inte bara vara bra och rolig att spela på. Den ska vara snygg och naturanpassad också. Och jag tycker redan det är vackert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!