Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten i Sörmlands län fortfarande är den högsta i landet.
Den totala andelen av arbetskraften som står utan jobb i Sverige är 7,2 procent, i kontrast till andelen i länet som uppgår till 10,2. Detta är dock en mild minskning i jämförelse med i fjol, då arbetslösheten var 0,1 procent högre.
I Nyköpings och Oxelösunds kommuner har förändringarna under det gångna året varit något större än i länet i stort.
I Nyköping har den totala arbetslösheten ökat med 0, 2 procent (7,8) och i Oxelösund har den gått upp med 0,7 (12,0). Enligt Mats Karlsson, chef på Arbetsförmedlingen Nyköping Oxelösund, kan man härleda detta till att många nyanlända under perioden har fått permanenta uppehållstillstånd.
– Därför har de kommit in i vår statistik, vilket förklarar ökningen. Man enligt våra prognoser kommer en stor del av de jobb som tillskapas under 2017-2017 gå till just nyanlända, säger han.
Mats Karlsson är på det stora hela av meningen att saker och ting är på väg i rätt riktning, framför allt vad beträffar ungdomsarbetslösheten.
– Om man tittar på ungdomar, så går det ju väldigt bra, precis som det gör för hela Sverige. I Nyköping har man på ett år sänkt ungdomsarbetslösheten med 2,3 procent, och i Oxelösund har man sänkt den med 1,5, även om den där ligger ganska högt, på 17, 6. Men det bor heller inte så jättemånga individer i kommunen, och när man räknar procent behöver det inte dölja sig om särskilt många individer bakom de höga talen.
Vilka är de största hindren för att fler människor ska komma i arbete i Nyköping och Oxelösund?
– Det finns ett matchningsglapp. De personer som vi har inskrivna på Arbetsförmedlingen, deras kompetens räcker inte till i förhållande till de platser som finns lediga. Och det är ett bekymmer, även om arbetsgivarna sänker sina krav.
– Så många av de som finns hos oss nu, de har ett behov av att vidareutbilda sig, antingen om det rör sig om rena yrkesutbildningar genom oss eller via Vuxenutbildningen, eller teoretiska utbildningar. Det finns en väldigt tydlig vattendelare, och det är att om man inte har någon gymnasieutbildning blir det mycket svårare att få jobb, och det är många som saknar det. Därför har vi med kommunerna ett jobba att göra att marknadsföra våra och andras utbildningar, säger Mats Karlsson.