Har Finland hittat framtidens sätt att bo?

Hårdare energikrav ska göra ett bostadsområde i Åbo till modell för framtidens städer. Just nu byggs Skansen – en ny stadsdel där innovationer testas.

Ann-Sofi Österberg, projektledare Åbo stad visar Skansenområdet och dess miljölösningar.

Ann-Sofi Österberg, projektledare Åbo stad visar Skansenområdet och dess miljölösningar.

Foto:

Övrigt2018-12-12 23:00

En regnig och ruggig oktobereftermiddag går det att ana vad som är på gång trots att bara några hundra personer har flyttat in i de hus som hunnit bli klara. Men nya etapper har påbörjats. En grävmaskin står och väntar på att byggjobbarna ska börja morgondagens skift och i ett av de högre husen som byggs gapar hålrummen där det ska bli balkonger.

– Det byggs hus just nu och flera andra etapper är på gång. Området byggs upp bit för bit och 2030 är det tänkt att det ska bo någonstans mellan 5 000 och 8 000 personer här. Där på andra sidan vägen kommer kraven på husen att vara hårdare exempelvis när det gäller energilösningarna, säger Ann-Sofi Österberg som är projektchef för EKAT, Energismarta städer, för Åbos del.

På Skansen testar alltså Åbo stad tillsammans med företag – och de nya invånarna i stadsdelen – nya lösningar. Skansen är ett pilotprojekt för att försöka få fram ett hållbart sätt att leva i framtidens städer. En del lösningar är enkla och redan på plats – som att Fölis lånecyklar har en station här ute. Andra är mer avancerade och inte så synliga.

Tanken är att husen ska få värme från fjärrvärmeverket i Nådendal – men samtidigt i framtiden kunna bidra med sitt överskott

– Här har det precis grävts igen, men under marken har det lagts ner rör som hör till ett dubbelriktat lågtempererat fjärrvärmesystem. Det är en av de innovationer som provas här. Tanken är att husen ska få värme från fjärrvärmeverket i Nådendal – men samtidigt i framtiden kunna bidra med sitt överskott, berättar Ann-Sofi Österberg.

Under höghuset som tornar upp sig mot de låga stratusmolnen ska det finnas fler saker som inte syns utifrån. Geobrunnar som samlar värme i berggrunden under varma dagar samtidigt som huset då kan kylas. Värmen ska sedan kunna användas när kvicksilvret sjunker igen. Det tillsammans med exempelvis solpaneler på taket ska kunna göra att huset under vissa tidpunkter pumpar in energi i systemet i stället för tvärtom.

Med hjälp av bassängerna hinner marken ta upp mer av vattnet under kraftiga regnväder

När klimatet ändras kan det bli riktigt torrt ibland – som i somras – och med skyfall däremellan. Dagvattenhanteringen är ett kapitel för sig i Skansenområdet. Uppe vid köpcentret finns redan en bassäng som samlar upp en del av regnvattnet den här mulna höstdagen. Det är viktigt att dagvattnet strömmar långsamt och kontrollerat genom Jahndiket för att förhindra översvämningar. Dessutom renas vattnet från småpartiklar och näringsämnen då det stannas upp i bassänger längs med vägen.

– En del av Skansen sträcker sig till ett viktigt grundvattenområde och där är det viktigt att få rent dagvatten att stanna kvar i området. Med hjälp av bassängerna hinner marken ta upp mer av vattnet under kraftiga regnväder, säger Österberg.

Hon tittar bort mot gärdet närmast S:t Karins, där senare etapper av bostadsområdet ska byggas. Här ska även en park växa fram och regnvattnet rinna igenom i en dagvattenfåra.

I slutet av dagen handlar det om vad varje invånare beslutar sig för att göra

Större åtgärder blandas med mindre. I köpcentret finns det bikupor på taket och i stället för bara en papperskorg står tre stycken kärl bredvid varandra för att det ska gå att sortera avfallet. En nackdel med många köpcentrum och bostadsområden som växer upp utanför stadskärnan är att de inbjuder till bilåkande. Här ska dock kollektivtrafik och cyklande prioriteras.

Höstmörkret börjar sänka sig över Skansenområdet och byggarbetsplatserna. Åbo stad har ett mål som sträcker sig långt utanför Skansenområdet. Hela Åbo ska vara kolneutralt 2029. Åbo stads utvecklingschef Risto Veivo tror att det är rimligt, men då krävs det att alla är med på tåget som han sa i gårdagens artikel i ÅU.

– I slutet av dagen handlar det om vad varje invånare beslutar sig för att göra, säger han.

Tio teman som formar stadsdelen Skansen

En smart byggd miljö med utveckling av elektronisk service

Områdets smarta energilösningar

Miljövänliga transportlösningar

Byggplanering: Provbyggnader och byggnadsmaterial

Placering av arbetsplatser och service på området

Vattenhantering som en del av stadsmiljön

Betoning av friluftsområden

En mångsidig stadsstruktur

Utvecklandet av avfallshantering och nya avfallshanteringslösningar

Ett aktivt ekonomisynsätt på planläggningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!