När den 61-åriga habiliteringsassistenten inte fick med sig högerbenet när hon skulle gå över en trottoarkant blev hon orolig.
‒Jag var hemma en vecka utan att bli bättre. Då gick jag till en läkare – som sjukskrev mig på heltid i elva månader.
Att det var ryggen som krånglade stod klart, men läkarna har inte kunnat sätta fingret på vad som är orsaken.
‒De befarade MS och jag har alla symptom på diskbråck utan att ha det, säger Annika.
Hon provade på att spela golf, och det fungerade. Hon har gått på sjukgymnastik och testat åtskilliga träningsprogram.
‒Så läste jag om att ridning är bra. Jag är nyfiken av mig och ville prova så för sex år sedan tog jag kontakt med Johannah Ström på Vingåkers ridskola vid Vårnäs.
Kerstin Edewald från Stora Mellösa i östra Närke hade också ryggproblem och svåra smärtor.
‒Jag fick rådet av min sjukgymnast att prova på ridning.
Varken Annika eller Kerstin hade någon som helst erfarenhet av hästar. Till skillnad från många flickor började de aldrig rida och hänga i stallet som unga. Båda var en bra bit över 50+ när de första gången red.
‒Jag är musiklärare och fick direkt känslan av kroppskontroll, balans och fart, säger Kerstin.
Erfarenheter som hon delar med Annika.
‒Första gången jag fick välja häst valde jag Tompa – för att jag har samma hårfärg som skimmeln. Sedan har jag ridit flera och upptäckt att det inte finns två hästar som fungerar på samma sätt.
Hästen är redskapet, det är människan som får anpassa sig.
‒Efter de första gångerna fick jag träningsvärk i de där musklerna jag inte visste om att jag har. Nu mår jag bara bra efter varje ridlektion. Jag har haft ont så många gånger när jag kommit till stallet, men mår alltid lika bra när jag lämnar det.
Just den här dagen får Kerstin rida Anton som är lite lat.
‒Jag var omedvetet inkompetent och oförberedd innan jag började rida. Den bild jag hade var att det bara var att sticka ut och galoppera. Men att rida är inte som att åka karusell. Här åker man inte bara med utan får jobba hårt. Jag är euforisk men helt slut, konstaterar hon efter lektionen.
Alla deltagarna har reserverat fredagsförmiddagarna för ridträningen. Både för motionen, den läkande tiden i sadeln, kontakten med hästarna och inte minst för den sociala gemenskapen. När hästarna har sadlats av efter lektionerna samlas gruppen för en frukost tillsammans i cafeterian. De kallar det fredagsmys.