Här på en höjd låg rökeriet
På Skjutsaregatan i Nyköping låg kvarteret som kallades Lillebil. Tiden var kring 1940-talet.Rolf Jansson minns: Då var det full aktivitet på gården. Där fanns ett dagstall för hästar för bönderna som besökte staden.
Därefter byggde pappa en stomme och brädfodrade den, enkelt, men dugligt mot regn och snö.
Upp till rökeriet anlades 15 trappsteg Dit bars lådor på 30-35 kilo. En farlig vandring på vintern. Väl uppe hängdes strömmingen på spikförsedda träribbor med cirka 30 på varje. 70 kilo åt gången röktes.
Rökningen tog tre timmar och sedan plockades allt ned för att saltas. Receptet med saltvattenbad under tre timmar gjorde Jannes böckling världsberömd i Nyköping.
Leveranserna till affärerna, i trälådor om fem eller ett kilo, fick Rolf sköta. De hade en trehjulig transportcykel med låda där framme. Där packade man lådorna och körde sedan ut varorna.
Jag minns att kommunen på den tiden hade folk anställda som åkte omkring på likadana cyklar och samlade in grismat.
Bakom rökeriet hade fiskhandlare Österman sin isdös. Den kallades så därför att man där lagrade is för sommarbruk. Isen sågades strax utanför Täcka udden i block om cirka en kvadratmeter och 40 cm tjocka.
Isen kördes med hästar och kälkar till isdösarna. Där stuvades isblocken. Dom måste ligga någon halvmeter från brädväggen, så det fanns plats för sågspån för att isen inte skulle smälta fram på vårkanten. Sågspånen isolerade isen ett år.
Vid Lillebil hade Anton Boberg cykelverkstad med brodern Calle som anställd.
Bredvid Boberg hade Algot Eriksson borstbinderi och försäljning.
Boberg hade sedan en lokal till bortom borstbinderiet. Därefter kom Sven Gustavssons cykelverkstad. Sven pendlade mellan Ålberga och Nyköping på sin Indian, namnet på motorcykeln. Sven var en eldsjäl inom Ålbergaidrotten.
Vidare i raden låg Arne Erikssons skomakareverkstad, bredvid fanns konkurrenten, skomakare Andersson i ett litet krypin. Efter det kom Östermans fiskaffär. Han sålde fisk per telefon till olika fiskaffärer både i Östergötland och Sörmland.
Bredvid Österman hade specerihandlare Olof Persson sin affär. Där doftade nymalet kaffe och salt sill.
Rolf Jansson övertog rörelsen och uppförde ett rökeri på Brandholmen då kvarteret vid Skjutsaregatan revs.
Jag drev det mer eller mindre i tio år, bland annat för torghandel, berättar Rolf.
Rolf gjorde sig känd för sina insatser inom fotboll, bandy och ishockey i Nyköpings AIK. Sedan 1977 bor han i Södertälje.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!