Här välkomnas Götheborg
På kajen i Nansha stodtusentals kineser och tog emot. Orkestrar, dansande sjungande barn och ungdomar i färgsprakande vackra dräkter uppträdde.
Johansson, och den svenska delegationen, berättar Frans.
Frans Kempe, Tystbergabo, var med då den svenska full-riggaren Götheborg anlände till Kina i juli.
Dagen därpå seglade Götheborg med utvalda gäster från Nansha till containerhamnen Huangyn för mingel, buffé och affärssnack.
Götheborg skulle kunna vara en fantastisk språngbräda för de svenska småföretagare som vill nå ut på export, säger Frans Kempe. Vissa beräknar PR-värdet i Kina av skeppet Götheborg som fundament till statsbesöket till 200 miljoner kronor.
Kungaparet invigde den kulturellt intressanta utställningen skatter från den svenska porslinshandeln med Kina.
Merparten av pjäserna kommer från Sverige, säger Frans.
Länsmuseet, gamla residenset, museet i Eskilstuna och
Julita samlingar av Ostindiskt porslin. På Gripsholm finns Gripsholmsservisen som Gustav III fick i gåva av Ostindiska Kompaniet.
När Götheborg anlände till slutstationen i Guangzhous
eskorterad av en stor röd djonk och flera kapproende drak-
båtar möttes hon och kungaparet återigen av stora ceremonier med traditionella dansuppvisningar. Det var lejondans, skuggboxning, dansande barn, alla i vackra dräkter.
Efter ceremonin öppnades Friendship village, mässan där svenska och kinesiska företag ställer ut sina produkter och tjänster.
Kvällen galaföreställning avslutades med ett enormt tjugo minuter långt fyrverkeri i alla färger, stjärnor, raketer och i takt med musiken.
Frans Kempe tror inte att det någonsin har skrivits, talats och visats så mycket om Sverige i Kina som under Götheborgs och det svenska kungaparets besök.
Han är mycket imponerad över besöket.
Det har varit en stor upp-levelse att få vara med i Kanton och vandra på Götheborgs däck under seglingen uppför Pärlfloden.
Samtidigt tycker han att företagen i Sverige inte insett värdet av denna PR-resa.
Vilken otrolig möjlighet Götheborg skulle kunna vara för svenska företag, stora, medelstora som mindre, och även för sörmländska företag. Men få företag och knappt några storföretag på ostkusten eller Stockholm har sponsrat Ost-indienfararprojektet.
Och nu fattas det pengar för att fartyget ska kunna ta sig till hemmahamnen Götheborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!