Hård kritik mot Trumps nya ståltullar

USA:s president Donald Trump får hård kritik från flera håll sedan han beslutat att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. Rädslan för ett handelskrig är stor.IMF-chefen Christine Lagarde varnar för konsekvenserna av de nya importtullarna, som börjar gälla om 15 dagar.

USA:s president Donald Trump höll ett tal i samband med att han undertecknade beslutet att införa stål- och aluminiumtullarna.

USA:s president Donald Trump höll ett tal i samband med att han undertecknade beslutet att införa stål- och aluminiumtullarna.

Foto: Walsh Susan

Övrigt2018-03-09 07:00

Internationella valutafondens chef säger att hon inte är mest orolig över den ekonomiska påverkan som Trumps tullar kommer att ha, utan att det kommer att "utlösa" hämndaktioner från handelspartner världen över.

– Det är den eskaleringen som i sig är farlig, för den inverkan det har på alla dessa ekonomier och dessutom den inverkan det har på tillit, säger hon.

– Om uppfattningen hos investerare runt om i världen är att det är osäkert, att du aldrig vet hur tullarna kommer att se ut, hur höga, hur låga eller för vem, då håller de tillbaka och de investerar inte, de väntar och om de känner tillit kan vara avgörande.

Trump fattade beslutet trots upprepade varningar från EU och andra allierade att det skulle kunna leda till ett fullskaligt handelskrig. Han förklarade när han undertecknade beslutet att USA har "ödelagts av den aggressiva utrikeshandeln".

– Det är verkligen ett övergrepp på vårt land, sade han när han presenterade tullarna, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, som används i allt från bilindustrin till byggindustrin och vägar och järnvägar.

Storbritanniens handelsminister Liam Fox kritiserar den amerikanska presidentens beslut och säger att det är "fel" tillvägagångssätt.

Läs mer: Reaktioner från SSAB kring Trumps ståltullar

– Protektionism, tullar, fungerar aldrig riktigt, säger han.

Han tillägger att han ska resa till Washington nästa vecka för att träffa amerikanska tjänstemän och diskutera tullar och eventuella undantag för amerikanska allierade.

Trump meddelade att tullarna inte kommer att gälla Kanada och Mexiko, och att landets nära allierade om säkerhet och handel ska kunna förhandla om undantag. Kanada kommer trots det att fortsätta att motarbeta tullarna, enligt Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger att landet ska sätta hårt mot hårt.

"Det finns bara förlorare i ett handelskrig. Med våra EU-partner kommer vi att bedöma konsekvenserna för våra industrier och komma överens om lämpliga svar", skriver han på Twitter.

En av dem som rasar efter Trumps beslut är Japans utrikesminister Taro Kono. Han säger att tullarna kan "skada den ekonomiska relationen mellan de två allierade länderna, och även den globala ekonomin".

Kina, världens näst största ekonomi, kallar införandet av tullar för en "allvarlig attack på det normala internationella handelssystemet", i ett uttalande på handelsdepartementets hemsida.

Trump kritiseras även i det egna lägret. Representanthusets republikanske talman Paul Ryan gjorde direkt tummen ner för Trumps nya importtullar.

"Jag står inte bakom handlingen och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" säger Ryan i ett uttalande där han samtidigt välkomnar att Mexiko och Kanada tillfälligt kan undantas.

Trump sade att han gör verklighet av ett av sina kampanjlöften.

– Jag har pratat om det här länge, mycket längre än min politiska karriär sträcker sig. Vi har behandlats mycket dåligt av våra tidigare förvaltningar, av presidenter som representerade oss, som inte visste vad de gjorde, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!