Hårdare krav på arbetsförmedlare

En arbetssökande får tacka nej till ett jobb om lönen ligger tio procent under a-kasseersättningen, säger Birgitta Falkeborn och Ragnar Hammar på arbetsförmedlingen i Nyköping. Samtidigt vill de understryka att a-kassa inte är avsedd som permanent försörjningskälla.

Övrigt2005-03-06 23:53
Arbetsförmedlingarna har hamnat i fokus, konstaterar Birgitta Falkeborn och Ragnar Hammar, som utgör företagsgruppen på arbetsförmedlingen i Nyköping. De besöker företag för att ta upp order om arbetskraft.
Enligt Riksrevisionen släpper arbetsförmedlingarna igenom missbruk av a-kassan bland 80 procent av de arbetssökande. Birgitta Falkeborn och Ragnar Hammar säger att fusket nog är vanligare i storstäderna. Här finns en ganska bra lokalkännedom.
Visst har vi sett att folk försökt fuska, men vi har inga belägg för att det skulle ske ofta.

När fusk upptäcks skickas underrättelse till a-kassan, som fattar beslut om indragen eller beviljad ersättning. Arbetsförmedlingen stänger inte av
någon.
Arbetslösa kan känna sig orättvist behandlade. Om Håkan Berg i artikeln intill säger Ragnar Hammar att en arbetssökande har rätt att tacka nej till ett jobb om lönen ligger tio procent under a-kasseersättningen. Men ingen kräver att arbetsgivare som annonserar i Platsbanken ska ha undertecknat kollektivavtal.
Därför kan vi inte svartlista arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen kontrollerar dock att inte blufföretag annonserar. Krav på kollektivavtal eller motsvarande försäkringar ställer arbetsförmedlingen när den går in med anställningsstöd.
Då är vi väldigt noga med avtal och att facket är med och godkänner villkoren.
Birgitta Falkeborn och Ragnar Hammar anser att det är för lite känt att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring, inte en varaktig försörjning.
Kravet nu är att de arbetslösa ska vara mer aktiva i sitt jobbsökande.

Många arbetssökande klarar det och då kan kraft läggas på hjälpbehövande, ofta långtidsarbetslösa som är osäkra inför steget ut i arbetslivet.
Ett problem med kontrollfunktionen när folk söker jobb försvåras av att arbetsgivare kan ha pratat med många personer.
Skriftliga ansökningar är bevis, men många arbetsgivare vill slippa papper.

Birgitta Falkeborn och Ragnar Hammar anser att reglerna för landets 10 000 arbetsförmedlare ibland är otydliga.
Facket tycker att vi är för hårda. Regeringen vill att vi ska bli tuffare.
Arbetsgivare begär personal direkt. Arbetslösa vill vid första besöket höra om a-kassan och har svårt att ta till sig kraven. Bland dessa ingår att den som har barn måste lösa situationen under en skälig övergångsperiod för att kunna söka jobb över hela landet.
Vad är skälig period? En tolkningsfråga, säger Birgitta Falkeborn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om