Hårdare regler på återvinningsgården

Det är trångt på återvinningsgården i Gnesta. Därför utökas öppettiderna samtidigt som reglerna skärps.

Övrigt2003-07-10 23:34
I Gnesta är det gratis att lämna sorterade grovsopor på återvinningsgården. Eller rättare sagt det är gratis för alla privatpersoner som betalar för sophämtning.
På ett par timmar kan antalet bilar uppgå till 300 vilket gör att personalen inte hinner hjälpa folk tillrätta.
Dessutom är det trångt på området vilket ibland skapar kaos när folk varken kan ta sig in eller ut från gården.
Det stannar ungefär tio till femton bilar om dagen som kollar om vi har öppet, trots att vi har haft samma öppettider i säkert fem år, säger Gösta Andersson som arbetar på återvinningsgården.

Från 14 juli kommer återvinningsgården att vara öppen varje vardag samt varannan lördag. Reglerna skärps också, ris får inte längre lämnas och företag får söka sig någon annanstans för att bli av med sitt avfall.
Gösta Andersson har sitt kontor i en arbetsbod på återvinningsgården. Han är lättad att det äntligen blir ökade öppettider. Han sköter själv arbetet på gården, från att hjälpa folk med vad som ska slängas var till att städa och plocka ur kylskåp när gården är stängd för allmänheten.

Farligt avfall är det största problemet. Återvinningsgården är hushållens möjlighet att bli av med miljöfarliga produkter. Hushållsavfall, asbest och bygg- och rivningsavfall som inte går att återvinna tas inte emot.
Gnesta är speciellt som har så många små företag och enmansföretag. De måste ha egna kanaler för att ta hand om sitt avfall, säger Jesper Feddersen, chef för vatten- och renhållningsenheten.

Med tanke på antalet besökare tror Jesper Feddersen att det kommer folk ända från Trosa, Västerljung och Vårdingehållet. Besökarna har ökat stadigt sedan förra året och i samma veva införde Trosa kommun avgifter för att lämna sopor.
Vi har planer på att gå ut med erbjudande till företag att få lämna avfall mot betalning, säger Jesper Feddersen.
Gösta Andersson är inte orolig för att de hårdare reglerna kommer att innebära problem. Han har redan kontakt med många av de företagare som lämnat avfall och de flesta har förståelse.
Det finns alltid några som försöker smyga in saker som vi egentligen inte tar emot. Bråk har det väl aldrig blivit, hård ordväxling däremot händer. Jag skriver upp bilnumret, det brukar räcka, säger Gösta Andersson.
Mona Staflin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om