Hårt tryck på konsumentrådgivare
Allt fler behöver hjälp att lösa tvister som gäller köp av olika slag. De två konsumentvägledarna i Nyköping och Gnesta har fullt upp med att bistå kommuninvånare som hamnat i knipa.
Hon arbetar som konsumentvägledare vid Nyköpings kommun.
Konsumenter i dag ställs inför så många val, till exempel vad de ska välja för elbolag, telefonbolag och pensionsfonder. För många är det omöjligt att sätta sig in i allting, säger Anita Berglund.
Förra året fick konsumentinformationen i Nyköping in 1 200 förfrågningar. Enligt Anita Berglund ökar antalet ärenden samtidigt som de blir mer komplicerade för varje år. Som konsumentvägledare på halvtid är det svårt att få tiden att räcka till att serva tre kommuner.
I Nyköping ligger konsumentupplysningen under Kultur- och fritidsnämndens ansvar.
Ordförande Micael Ardeheim är medveten om det växande trycket från konsumenterna.
Det är en så pass viktig verksamhet att vi håller på att titta på om vi kan utöka antalet timmar för konsumentvägledningen. Förhoppningsvis ska det vara klart till sommaren, säger han.
Även i Gnesta har antalet ärenden till konsumentvägledningen ökat.
Förra året hade jag 190 ärenden, omkring 50 fler än året innan. Jag tror det beror på att allmänheten blivit mer medveten när det gäller konsumentfrågor, säger Lena Norsander, konsumentvägledare
i Gnesta kommun.
Ärendena täcker det mesta. Somliga vill veta hur det går att få ner begravningskostnader och andra undrar över Internethandel.
För något år sedan handlade många uppdrag om modemkapningar och fakturor från bluffbolag.
I dag hör många av sig angående reklamationer av bilar och hemelektronik. Problem med telefonförsäljare är ett annat återkommande ämne.
Det kan till exempel vara folk, många äldre, som får varor hemskickade som de inte beställt. Det kan också vara människor som har sagt ja till att byta telefonbolag utan att vara riktigt medvetna om det, säger Anita Berglund.
När konsumenten själv har misslyckats med att reda ut tvisten med företaget kan konsumentvägledaren ta över.
Vi måste höra båda parter och oftast ordnar det upp sig. Ibland vet inte företagen vilka regler som gäller. Seriösa företag brukar spela in sina säljsamtal med kunden. På så vis är det lätt att bevisa vad som sagts, säger Anita Berglund.
Lena Norsander tycker det viktigt att poängtera att man som konsument har många rättigheter men att det också gäller att inte vara för godtrogen vid exempelvis ett bilköp.
Ibland är folk väldigt naiva när de köper kapitalvaror. De lägger mycket pengar på något utan att kolla upp vad det är de köper.
Tyvärr går det inte alltid att lita på att säljaren berättar hela sanningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!