Hbtq-frågor lyfts i Nyköping

Nyköpings kommun - i alla fall delar av den - kommer arbeta mer medvetet med hbtq-frågor. Det firades med en särskild certifieringsceremoni.

Övrigt2013-05-29 20:58

- Just i dag är jag väldigt stolt över certifieringen. Det har verkligen varit en resa, säger Henrika Lundberg, enhetschef för förebyggande enheten division social omsorg.

Det är familjecentralerna, familjestödjare, barnahuset och delar av ungdomsmottagningen som tar emot hbt-certifikaten.

Hbt-certifieringsprocessen som inleddes 2012 har handlat om ge kunskap och verktyg för att bemöta personer som hör till hbt-kresten. En av de som hållit i utbildningen är Anna Nordqvist som jobbar på central nivå för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.

- Det är nu den här resan börjar på allvar. Det här är inget arbete som någonsin blir klart. Har man en gång fått på sig normkritiska glasögon så fortsätter processen ständigt, säger Anna Nordqvist.

Enligt Malin Sjöstedt, sekretare för RFSL i Nyköping, handlar certifieringen främst om att anställda öppnar upp sitt bemötande så att de inkluderar även htbq-personer. En åsikt som många som många under ceremonin delar.

Under ceremonin hölls bokstavskombinationen FIAAALEH upp för åskådarna. Bokstavskombinationen står för RFLS gyllene regel "Förutsätt inte att alla alltid lever enligt heteronormen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om