Hedniskt och kristet möts på gravplats i Oppeby

Hur levde människor kring Nyköpingsån under vikingatiden? Det kan vi få veta mer om när ett gravfält vid Oppeby nu ska dokumenteras innan fastigheter byggs på det gamla mejeriområdet. Tidigare undersökningar tyder på både hedniska och kristna gravar i området. – Det ska bli spännande, samtidigt känns det som att något går förlorat, säger Johan Runer, arkeolog och projektledare.

Nu ska Stockholms Länsmusuems arkeologer snart börja gräva i Oppeby, vid det gamla mejeriet.

Nu ska Stockholms Länsmusuems arkeologer snart börja gräva i Oppeby, vid det gamla mejeriet.

Foto:

Övrigt2017-04-18 21:30

Fjolårets arkeologiska förundersökning vid gravplatsen vid Oppeby utfördes av Sörmlands Arkeologi AB. Efter en upphandling där flera aktörer budade tillföll uppdraget Stockholms Länsmuseums arkeologer, som 24 april till 9 juni ska fortsätta att undersöka gravfältet från vikingatiden. Företaget Kilenkrysset äger området i Oppeby och planerar att bygga 550 lägenheter. Innan dess ska platsen dokumenteras inför framtiden. Fjolårets undersökning ledde till fynd som gravhögar, keramik, benrester, bronsföremål och knivar. Det har visat sig att vissa av gravarna har anlagts när kristendomen var ung i Sverige, vilket gör att det till en intressant plats för fortsatt dokumentation.

– Det är en väldigt spännande plats att fortsätta undersöka. Det finns både gravar där människor blivit kremerade och där de inte blivit det. Det visar att både hedniska och kristna gravar finns på platsen. Det ska bli intressant att se om dessa olika gravar anlades samtidigt, vilket då skulle tyda på att den hedniska tron levde parallellt med kristendomen, säger Johan Runer, arkeolog vid Stockholms Läns Museum och projektledare för undersökningen vid Oppeby.

Arkeologerna från Stockholm kommer att ta bort grästorven och diverse moderna massor för att få reda på hur många gravar som totalt döljer sig på platsen. Sedan räknar de med att mer utförligt undersöka omkring 18 gravar.

Johan Runer berättar att det är av intresse för bland annat Länsstyrelsen att undvika byggen på sådana här platser i så stor utsträckning som möjligt, men att det ändå är relativt vanligt att det förekommer byggen på arkeologiskt intressanta platser.

– Det är en dubbel känsla inför en undersökning som den här. Samtidigt som det ska bli spännande skulle jag helst vilja att gravfältet finns kvar, man förstör ju faktiskt något, säger Johan Runer.

Nio öppna och kostnadsfria rundvisningar för allmänheten erbjuds under maj och juni månad. Släbro skola som ligger i Oppeby har redan visat ett stort intresse för den arkeologiska undersökningen. Johan Runer räknar med att intresset från allmänheten också kommer att vara stort.

– Vid de här rundvisningarna kommer allmänheten att få möjlighet att titta närmare på gravarna, säger Johan Runer. ………

Ett historierikt område

I Släbro, en knapp kilometer nordväst om gravfältet i Oppeby, finns bland de äldsta runstenarna som hittats i denna del av Södermanland. Det tyder på att kristendomen slog igenom tidigt här. Vid området kring Släbro och Nyköpingsån finns flera gravfält som visar att det fanns en omfattande bebyggelse i Släbro under yngre järnåldern.

…………

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!