Heldag om fisket i Östersjön

När jag var liten fick jag ofta stora gäddor med torsk i magen. Det händer aldrig nu, säger Johan Wennergren, fritidsfiskare och blivande forskare vid Stockholms universitet.

Övrigt2002-05-27 23:14
Fisk och fiske i kris var temat när Stockholms marina forskningscentrum bjöd in till seminarium på Stendörrens Naturum. Experter och myndighetspersoner samlades för en heldag i fiskets tecken.
Johan Wennergren har fiskat i skärgården utanför Trosa i 20 år. Han har tillbringat somrarna mellan Järna och Nykvarn och började sin fiskekarriär i Yngern.
Sen fick jag höra talas om det fantastiska Trosa-fisket, då skaffade jag en moped och en eka och började fiska där, berättar Johan.
Några riktigt stora gäddor blir det sällan nuförtiden.
Och min fångststatistik per ansträngning visar att gäddorna har blivit färre.
Johan Wennergren tror att
orsaken är en storskalig förändring av Östersjön. Gäddynglen dör i späd ålder, antagligen av födobrist. De större gäddorna som behöver rejälare käk än plankton, hittar inte längre några lagom stora fiskar att smörja kråset med.
För att fisk ska kunna växa behöver den byten av olika storlek.
Inger Näslund från Världsnaturfonden tar upp en papperstorsk ur portföljen. Torsken är lite drygt tre decimeter lång, knappast något att stoltsera med för en storfiskare.
Men det är minimimåttet för att man ska få ta upp den. En så liten fisk är inte ens lekmogen, säger Inger Näslund.
Världsnaturfonden gav nyligen ut en guide med råd till vanliga konsumenter som vill göra en insats för att bevara hotade fiskearter och bestånd i världens hav. Köp helst inte torsk eftersom nästan alla bestånd är överfiskade, är ett av råden.
Torskbestånden är hotade. Om det inte finns någon återväxt försvinner de. Vi har gjort den här rekommendationen för att hjälpa de konsumenter som känner att de vill göra något.
Och om jag köper fiskpinnar av torsk till middag i dag, ska jag ha dåligt samvete då?
Det handlar om att ta ställning på samma sätt som vi gör exempelvis när det gäller bilkörning. Vi vet att avgaserna är farliga för miljön, men vi väljer ändå att köra bil ibland, säger Inger Näslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om