Hellre ungdjur än köttberg

Övrigt2012-12-04 05:00

När politiker kommit till vägs ände med goda föresatser väntar ofta en nödlösning: kvotering. Till nästa val måste minst 25 procent av Socialdemokraternas valbara politiker vara under 35 år, proklamerade partisekreterare Carin Jämtin i går. Det är tredje gången på tio år som S försöker med ålderskvotering och hittills har det aldrig gått vägen, enligt radions Ekot (3/11).

Nu är behovet av att det fungerar kanske större än någonsin för S. Dels saknar partiet fortfarande en berättelse om Sverige, det som Alliansen har varit så skicklig på att leverera i de två senaste valen. S har den senaste tiden försökt profilera sig som framtidspartiet – trots att fokus på framtiden är en självklarhet i all politik. Rosornas reklamfilmer och visionsprat kommer inte övertyga väljare eftersom det hittills mest bestått av fluff, har retorikprofessorn Orla Vigsö sågat (Godmorgon, världen! i P1, 2/12).

En annan anledning till att S behöver förnya sig levererades av Jan Guillou i helgen. "Den före detta arbetarklassen som röstade socialdemokratiskt i vått och torrt har börjat överge sitt parti. Sverigedemokraterna har en poäng när de kallar de andra riksdagspartierna för ’sjuklövern’", skrev han i Aftonbladet (2/12).

Att få in fler yngre S-politiker kan därför vara ett konstruktivt drag av partiet, speciellt eftersom pensionärerna hamnat oproportionerligt högt på valsedlarna, enligt Carin Jämtin.

Vi kan i alla fall anta att S har lärt sig någonting av tidigare misslyckade föryngringsförsök. Det börjar bli tröttsamt att Alliansen kan kasta ur sig både det ena och det andra utan några motrepliker med styrfart från vänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om