Hellre vinstintresse än ointresse för vården

Mycket av veckans nyhetsrapportering har handlat om vårdfrågor. Dessutom har socialminister Göran Hägglund samlat sina europeiska kollegor i Jönköping för att prata om bland annat gränslös vård.
På det nationella planet införs nu fri etableringsrätt för vårdcentraler i hela landet. Privata bolag släpps in på miljardmarknaden där landstinget har varit ensam aktör.

Övrigt2009-07-09 05:00

Men landstingen, som tidigare konkurrerat med varandra, utvecklar istället samarbete sinsemellan för att hitta potentiella patienter i andra delar av världen. Organiseringen för patientsökandet innebär eventuellt att en hittelön på 5000 kronor per förmedlad patient införs. Det blir med andra ord provisionsbaserat jobb, landstingen emellan, som tack för den extra inkomsten.
Svensk vård har internationellt gott rykte, men upplevs av många som otillgänglig och byråkratisk. Kanske är det för att vi svenskar inte ger det extra klirret i kassan som utländska patienter gör. Den sorgliga och cyniska slutsatsen är att avsaknaden av vinstintresse föder ointresset. Så kan det lätt bli, även för staten när den försöker hålla jämn takt med kapitalet. Generellt gäller att hellre vinstintresse än ointresse så länge vården är tillgänglig och oberoende av individens ekonomi.
Inom EU vill man utveckla e-tjänster för att unionsmedborgaren tillika patienten själv ska kunna söka sig till den bästa vården. Till skillnad från landstingets anlitande av privata vårdmäklare ligger det helt i linje med idealet för marknadsföring: en bra produkt säljer sig själv och behöver således inte marknadsföras.
Patientrörligheten är för närvarande en het potatis inom EU. Unionsmedborgare ska kunna ta emot vård i en annan medlemsstat men låta kostnaden gå på hemstaten. Knäckfrågan är om hemstaten ska kunna begära att unionsmedborgarna ansöker om ett förhandstillstånd för den tänkta vården för att kunna få ersättning för den.
På senare tid har allt fler människor från andra länder sökt sig till Sverige för att få vård. Regeringen tror inte med att motsvarande beteende är att räkna med bland svenskar. Det är hursomhelst inte rörlighet som ska stå i fokus. Det är ju att patienter ska få den vård de behöver, när de behöver den. Fler medborgare som vårdas i utlandet är inget kvitto på det.
Visar sig Sverige vara bäst i klassen på utförandet av vård och dessutom i rätt tid kommer det inte finnas anledning för svenskar att söka sig någon annanstans. Om inte, så måste medborgarna kunna tillgodose sina behov på egen hand. Det är patientvården som ska garanteras, inte byråkratin som ska upprätthållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om