När det färdiga förslaget för nya resecentrum presenterades offentligt i höstas var det början på en störtflod av kritik.
Många undrade om inte kostnaderna skulle skena när Brunnsgatan måste sänkas och breddas. Säkerheten för barn med en rejält ökande trafik, ifrågasattes också.
Och nu har politikerna gjort en helomvändning – men den nya lokaliseringen innebär ett helt nytänk i frågan.
– Vi planerar att lägga resecentrum vid Hjortensbergsbadet. Det finns många vinster med det. Då blir det ännu mer en samlingspunkt där olika verksamheter drar nytta av varandra. Vi vet till exempel att många nyköpingsbor klagar på att de inte har tid att träna. Nu förenklar vi för dem genom att de kan träna före eller efter pendlingen. Det är en ren investering i folkhälsan, förklarar Inge Räth, plandirektör vid kommunen.
Men tidigare har det talats om att närheten till centrum har varit bland det viktigaste?
– Vi vill hellre tala om närheten till där folk är. Vardagar vill man ha nära till köpcentrum. Hoppa av tåget, handla falukorv på extrapris och lite blomjord på det. Dessutom har bostadsområdena nära Hjortensberg, Brandkärr och Stenbro, en majoritet av unga. Om de redan i tidig ålder vänjer sig vid närheten till tåg så är det troligare att de väljer bort bilen i framtida pendling, säger Maxi Lüring, demograf vid Länsstyrelsen Sörmland, som har som prioriterat mål att få ner koldioxidutsläppen.
Den största anledningen till att förlägga resecentrum på ny plats är dock att kostnaderna kommer att sänkas med mångmiljonbelopp, både för Trafikverket och Nyköpings kommun.
– Det är betydligt smidigare att lägga helt ny räls än att lägga om och komplettera befintlig. Vid stationsområdet i Nyköping skulle dessutom saneringen av mark som förorenats under decennier bli ytterst kostsam. Det nya, strängare miljöreglementet skulle slå med full kraft mot projektet. Vid Hjortensberg är marken oanvänd lerjord – helt perfekt, konstaterar Verita Fisher, projektledare för Ostlänken/Mälardalsspåret på Trafikverket.
För kommunens del blir det också en rejäl besparing och en betydligt enklare trafiklösning under byggtiden.
– Nu slipper vi stänga av Brunnsgatan, Nyköpings kroppspulsåder. Ärligt talat var det inte helt genomtänkt just den biten, men det behöver du väl inte skriva, säger kommunalråd Urban Granström (S).
Han är extra nöjd med att spillvatten från Hjortensbergsbadet kommer att pumpas in i en anläggning för både buss- och biltvätt. De gröna lösningarna genomsyrar hela projekteringen.
Enligt källor är det oppositionsrådet Anna af Sillén (M) som efter samtal med företagarna i Påljungshage och Gustavsberg kläckte idén om Hjortensberg som bättre placering av resecentrum. Allt fler talar om att Ikea kommer att etablera sig i området inom några år. Det blir då det första Ikea i Sverige som byggs precis vid en tågstation.
– Du förstår ju själv potentialen. Och nuvarande aktörer i området kommer att dras med i framgångsvågen. Visst ömmar vi även för affärerna i centrum, men se det som en matpyramid. Basen är handeln vid våra köpcentrum. Toppen är centrumhandeln, där man unnar sig att handla medan man lördagsflanerar.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Sedan SN la ut denna nyhet på webben i går har en rasande Facebookgrupp startats. "Du vet att du är från centrumföreningen när du avsätter Nyköpings politiker" har redan samlat 287 ilskna medlemmar.
Men i Lasarettsområdet är det idel glada miner.
– Vi tycker att det är fantastiskt att de ändrat sig. Nu kan vi se fram emot lugna stunder i vår trädgård många somrar framöver. Vi slipper bygga in uteplatsen, säger Nils-Ivar och My Bakgårdh, och får medhåll från flera grannar.