Hemligt möte om Bryggeriholmen

På torsdagskvällen hade socialdemokraterna i Gnesta möte med de borgerliga partierna för att diskutera Bryggeriholmens framtid. Varken vänsterdemokraterna eller miljöpartiet hade bjudits in.

Övrigt2004-09-16 23:42
Ärendet om Bryggeriholmen ändrades från beslut till informationsärende på senaste sammanträdet för kommunstyrelsen (KS), efter att bland annat miljöpartiet och folkpartiet hade haft synpunkter på hanteringen.
Det ledde till att socialdemokraterna och de borgerliga partierna på torsdagskvällen träffades för att diskutera frågan vidare och för att få ihop en majoritet för det förslag som ligger.
Vi kan inte ändra i förslaget, så vi ville veta att centern, folkpartiet och kristdemokraterna var med på det. Moderaterna och socialdemokraterna var ju redan med på det genom Henrik Sörblad (m), oppositionsråd, och mig, säger Gert Nilsson (s), kommunalråd.

Under mötet kom partierna överens om att gå vidare och samarbeta med byggföretaget Peab. Kommunen ska sälja marken vid Thuleparken till företaget och företaget ska få köpa marken på Bryggeriholmen varav en del sedan köps tillbaka av kommunen.
Det handlar egentligen bara att ställa sig bakom förslaget, men de andra partierna (vd och mp) verkar ha lite svårt att förstå det, säger Gert Nilsson.
Varken vänsterdemokraterna eller miljöpartiet kände till mötet och de tycker att de borde ha varit med och diskuterat frågan.
Det här är ju en fråga som gäller alla i kommunen, så egentligen borde alla partier få vara med, säger Christer Westling (vd).

Även miljöpartiets Daniel Helldén tycker att alla partier borde vara med och diskutera frågan om Bryggeriholmen.
Det är en så stor fråga för kommunen, säger han.
Men det kanske är ett led
i hur de har hanterat frågan tidigare. De har ju uteslutit framför allt oss.
Han tror att samarbetspartierna träffas själva för att det är lättare att fatta beslut utan diskussion från partier som tycker annorlunda.
Kanske träffas de själva nu för att det är lättare att driva igenom sina idéer om det inte kommer andra synpunkter. Eller så tycker de att det inte behövs någon diskussion, för de vet redan vad de vill, säger Daniel Helldén.

Gert Nilsson säger att det har varit svårt att få något byggföretag att vilja bygga på Bryggeriholmen och att det därför har varit viktigt att driva igenom det här förslaget.
Har det gått riktigt till ur demokratisk synvinkel?
Vi måste ju få i gång en process. Det är klart att man kan ha en mängd synpunkter, men om vi hade varit en större grupp tror jag inte vi hade nått så långt.
Nästa steg är att få igenom förslaget i nästa KS den 11 oktober och därefter i kommunfullmäktige den 25 i samma månad.
Snart därefter hoppas Gert Nilsson att ett avtal med Peab ska kunna skrivas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!