Herman Lindqvist berättar om Sveriges och Finlands förflutna

Herman Lindqvist kom i höstas ut med boken "När Finland var Sverige". På torsdag, den 14 november, kommer han till NK-villan i Nyköping och berättar om den tid då Sverige och Finland var samma land.

Övrigt2013-11-14 11:07

1 Hur kom det sig att du skrev just den här boken?

— Det här är en epok som pågick i 700 år och ändå har de flesta glömt bort den. På 1100-talet fanns varken Finland eller Sverige som de länder de är i dag och områdena växte ihop. Man pratade olika språk, men medborgarna hade samma rättigheter och skyldigheter. Från 1300-talet hade man gemensam kung. Det här är en betydelsefull tid i den svenska historien.

2 Hur kommer det sig att grannländernas gemensamma historia är bortglömd i dag?

— När riket sprängdes 1809 försvann en tredjedel av Sveriges yta och en fjärdedel av befolkningen. Det var en stor mental chock och man förträngde det som varit tidigare. När järnvägen växte fram från söder till norr förstärktes intrycket av Sverige som ett långsmalt land och man glömde att riket tidigare varit runt.

3 Kan finländarna den här historien bättre?

— Ja, Finland har fortfarande en svenskspråkig minoritet och påminns ständigt om den här tiden. Men i finska skolor läser man inte längre om epoken utan låter Finlands historia börja 1809. Det är vansinnigt eftersom Finland redan då var ett färdigt land med städer och kyrka.

4 Du är själv uppvuxen i Helsingsfors. Hur skildrades den här tiden i skolan på din tid?

— Min generation har hört talas mycket om den här tiden, även om samgåendet på 1100-talet skildrades som ett svenskt erövringskrig. Men det är en myt som uppstod på 1800-talet. I verkligheten var det en långsam och fredlig process.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!