Hetare i landstingsfullmäktige

Nog märks det att valet närmar sig. Sista landstingsfullmäktige före valet var hetare än på länge, i dubbel bemärkelse. Men dagen präglades också av att många ledamöter ska avgå, och svettig osäkerhet kring hur mandaten fördelar sig efter valet.

Övrigt2006-06-13 23:52
Partiprofilering, och många kommentarer kring hur fullmäktige kommer se ut efter valet satte färg på landstingsfullmäktige som hölls i Nyköping på tisdagen.
Interpellationerna som ställts kring distriktssköterskeorganisationen, resurser till smärtmottagning och kostnadsökningarna inom sjukvården gjorde att debatten hettade till. Men flera kommenterade också sin egen och andras avgång.

Ulrika Ernving hänvisade till exempel frågor om primärvårdsorganisationen till de ledamöter som kandiderar till landstingsfullmäktige, eftersom hon och koalitionen har så kort tid kvar. Socialdemokraten Göte Eriksson uttryckte oro för skenande kostnader, bland annat på grund av fler hyrläkare.
Det skulle vara intressant att se vem som är beredd att yrka på ett hyrläkarstopp, svarar hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Ulrika Ernving (v).
Landstingsstyrelsens budgetdirektiv för 2007 2009 vållade långa diskussioner.

Koalitionens förslag innebär oförändrad landstingsskatt på 9,72 kronor, med rationaliseringar och hushållning för att klara den oförändrade skattenivån.
Detta kritiserades av socialdemokraterna i opposition. De vill satsa mer på vårdbehov som de pekar ut i sitt förslag mobila läkare och fler distriktsläkare är exempel. Men de vill också ha ett samarbete med andra landsting.
Försiktigt räknat innebär socialdemokraternas förslag en kostnadsökning på 70 miljoner kronor, säger Ulrika Ernving.

Men Mikael Edlund, gruppledare för socialdemokraterna i landstingsfullmäktige, håller inte med.
Det här är ingen budget. Vi vill omfördela medlen så närvård och primärvård prioriteras, säger han.
Gustaf Wachtmeister, moderat ordförande i landstingsstyrelsen, menade att det är ojuste av socialdemokraterna att lägga fram ospecificerade förslag som inte hinner granskas av oppositionen före valet.

Policyn för det hälsobefrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i landstinget återremitterades. Socialdemokraten Sarita Hotti menade att den behövs, men att det förslag som tagits fram inte är tillräckligt bra och genomarbetat.
Vi har jobbat med den här så länge, de kunde sagt något tidigare. Det här är ett sätt att förhala frågan till oktober, säger miljöpartiets gruppledare Gunvor G Ericson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!