Hillersberg ångrar inget
Än en gång har satirtecknaren Lars Hillersberg beskyllts för att vara antisemit. Den här gången har till och med statsministern lagt sig i debatten. Men Lars Hillersberg hävdar lika envist som alltid att hans satirer misstolkats. Och han ångrar inte en enda av sina teckningar.
Det är inte första gången han får försvara sig mot anklagelser om antisemitiska teckningar med stornästa judar.
_ Redan 1967 beskylldes jag för antisemitism av Per Ahlmark. Jag borde kanske ha polisanmält honom, men jag har aldrig kunnat ta Ahlmark riktigt på allvar.
Lars Hillersberg flinar. Han är en evig slugger som aldrig kan låta bli att ge ett tjuvnyp. Inte ens när han själv sitter på de anklagades bänk.
För anklagad har han blivit. När Konstnärsnämnden beslöt att Lars Hillersberg ska få statlig konstnärslön livet ut, höjde hans antagonister rösten. Beslutet kritiserades bland annat av Uppsalahistorikern Kristian Gerner som i Svenska Dagbladet hävdade att Lars Hillersberg är antisemit. Sedan blev det debatter i både radio och TV.
Själv reste Lars Hillersberg till Indien på semester. Men när han kom hem i början av veckan upptäckte att stormen inte alls bedarrat. Istället hade självaste statsministern lagt sig i debatten och sagt att han förstod att beslutet att ge Hillersberg konstnärslön väckte förvåning. Så sent som i torsdags skrev Göran Skytte i SvD att Hillersberg är "vänsterns antisemitiska ikon" och att Persson borde upphäva beslutet om konstnärslön.
_ Jag är inte antisemit. Det tror nog inte Kristian Gerner och hans vänner heller, innerst inne. Men det var väl ett bra debattknep, säger Lars Hillersberg.
Han har inte mycket till övers för sina debattmotståndare och hävdar att de medvetet förfalskar verkligheten med hjälp av sönderklippta citat och teckningar som plockas ur sitt sammanhang.
_ Jag skulle välkomna ett riktigt åtal för hets mot folkgrupp, så det här fick prövas en gång för alla. Men jag tror inte att någon vågar anmäla mig. De skulle bara göra sig löjliga. De har inte en chans att få mig fälld.
Lars Hillersberg tycker att debattmotståndarna ser stornästa judar som inte finns i hans teckningar.
_ Däremot har jag gjort flera teckningar som definitivt tar parti för judar. Efter tidningsskriverierna om bankernas judeguld gjorde jag till exempel en ganska morbid teckning med en bankdirektör som sitter och petar loss tandguld. I bakgrunden ser man en känd bild från ett av koncentrationslägren.
En enda av hans teckningar har antisemitiska drag, säger Lars Hillersberg. Det var en satirteckning han gjorde när Kissinger fick Nobels fredspris 1973. Hillersberg framställer Kissinger som en gniden jude som bara är ute efter prispengarna.
_ Men då var det ingen som reagerade, och jag skulle inte göra en sådan teckning i dag. 1973 fanns ingen tydlig antisemitism eller nazism i Sverige. Det gör det i dag.
Men han ångrar inte teckningen.
_ Nej, jag ångrar inte någon av mina teckningar. Varför skulle jag göra det? Även om jag i efterhand inser att en del av dem kan vara diskutabla.
Däremot ångrar han att han lät Radio Islams Ahmed Rami, känd förnekare av Förintelsen, använda en av hans teckningar till ett bokomslag.
_ Det var dumt gjort, men när jag sa "ja" visste jag inte vad han var för sorts typ.
Men det visste väl alla?
_ Inte jag. Jag brukar inte lyssna på närradion. Jag trodde att han var misstänkliggjord bara för att han kritiserade Israels annekteringspolitik.
Det är inte bara judar Lars Hillersberg lyckats reta upp genom åren. Feminister och bögar är andra som tagit illa vid sig av hans satirer. Men satirtecknarens uppgift är ju att häckla och håna, påpekar han.
_ Och somliga är ju så ömtåliga!
Just nu vässar han argumenten till en debattartikel där han än en gång ska förklara sig oskyldig till antisemitism. Förmodligen skickar han den till DN, säger han.
_ Om de nu tar in den. Hä, hä.
Annars får det väl bli en bok. Eftersom han lagt ner den egna tidningen "Gatskrikan" har han inte längre möjlighet att komma till tals där.
_ Jag tröttnade på den ekonomiska delen av tidningsutgivning, säger Lars Hillersberg som nu tänker lägga sin tid på historiemåleri istället. Han planerar en serie stora tredimensionella konstverk om Palmemordet, Berlinmurens fall, Gulfkriget och Tyskland efter återföreningen.
_ Det ska bli jättestora grejer med halvrelief och dockor. Det är något jag kan hålla på med resten av mitt liv. Om jag inte får slösa bort all tid på de här dumheterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!