Historiskt val där varje röst är viktig
Kyrkoval, vadå?Tänker de flesta och skickar röstkortet till pappersinsamlingen.
Om lite drygt två veckor äger ett historiskt val rum. Historiskt eftersom det är första gången svenska folket ska välja representanter till en kyrka skild från staten.
Av tradition brukar valdeltagandet i kyrkovalen ligga runt lite drygt tio procent.
Men i år hoppas man det blir mer.
I och med att det är ett speciellt val är ju uppmärksamheten i media lite större än vanligt, säger Mona Söderström, direktor i Strängnäs stift.
Förhoppningsvis kan det leda till att fler gör aktiva val. Många har ju synpunkter på det som händer inom kyrkan. Då är det ju lite dumt att inte försöka påverka genom rösträtten.
Mona Söderström har svårt att ha någon uppfattning om var valdeltagandet kan komma att landa.
Men ökar vi ett par-tre procent tycker jag det är en framgång, säger hon.
Inte någonstans i Strängnäs stift ställer Sverigedemokraterna upp i de lokala valen.
Däremot har de här precis som i resten av landet en rikslista när det gäller valet till kyrkomötet, säger Mona Söderström.
Den som har synpunkter på Sverigedemokraternas strävan att skapa sig en plattform inom kyrkan har alltså möjlighet att påverka den ambitionen också från sörmländsk horisont.
Nytt för i år är ju nämligen att kyrkovalet inte bara handlar om val till den egna församlingen. Valmanskåren gör också ett val till kyrkomötet och stiftsfullmäktige.
Nytt för i år är också en sänkt rösträttsålder. Alla som fyllt minst 16 år senast på valdagen har rösträtt i kyrkovalet.
Sedan är det en annan sak hur många unga som bryr sig.
Tyvärr har ju kyrkan, precis som många föreningar och organisationer, svårt att engagera dagens unga. Deras engagemang tar sig andra uttryck, säger Mona Söderström.
Hur det ska bli ändring på det har hon inga färdiga lösningar för.
Men för första gången har de unga en egen lista i valet till kyrkomötet. Listan har fått namnet Ung i kyrkan och kandiderar också i Strängnäs stift.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!