Hiv-test varken gratis eller anonymt

På Gnesta vårdcentral måste den som vill hiv-testa sig först träffa läkare. Dessutom kostar läkarbesöket pengar. Detta trots att det enligt lag ska vara gratis att testa sig och att det ska gå att göra anonymt.

Övrigt2005-04-03 19:39
Grundprincipen är att den som vill ta ett hiv-test ska kunna göra det gratis, säger Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland.
Den som vill hiv-testa sig på Gnesta vårdcentral får beskedet att lämna personnummer för att boka in en tid med läkare. Efter läkarbesöket kan läkaren ordinera vilka prover som ska tas. På frågan om det kostar något blir svaret att själva hiv-testet är gratis, men läkarbesöket kostar som vanligt.
Det finns två aspekter på läkarbesök i samband med hiv-test, hävdar Carl-Gustaf Sundin.
Å ena sidan är det tillgängligheten. Å andra sidan är det bra att ha en läkarkontakt och inte bara ta ett prov, säger han.
Generellt är det bra att diskutera med någon om man är orolig. Det kan finnas andra saker som behöver testas.

Störst anses risken vara för den som har haft oskyddat sex utomlands.
Men det går inte att sätta upp några fasta kriterier för det. Risken finns för alla som har haft oskyddat samlag.
Fritz Probst är medicinskt ansvarig läkare på Gnesta vårdcentral. Han beräknar att vårdcentralen tar emot ett par förfrågningar om hiv-test varje vecka. Sedan frågan aktualiserades nyligen har personalen diskuterat och kommit fram till att den som propsar på att göra ett hiv-test utan läkarbesök (och därmed gratis) ska kunna göra det.

Men Fritz Probst ser en fara i att gå ut och informera folk om att det går att hiv-testa sig gratis.
Då kan det komma många som inte är i behov av att testa sig och det är ju en fråga om kostnader för oss. Vi har ju begränsade resurser.
Landstinget har ett centralt konto för hiv-test just för att kostnaden för varje vårdcentral inte ska hindra folk från att testa sig. Men Fritz Probst hävdar att det ändå innebär att resurser tas från dem eftersom hanteringen sköts på vårdcentralen.
Huvudbudskapet är att om man är i risk ska vården inte krångla till det när det gäller att gå och testa sig. Men det är inte heller bra om folk som inte är i riskzonen skulle springa och testa sig för ofta, säger Carl-Gustaf Sundin.
Han tror att det ser likadant ut i hela landet.
För vuxna är möjligheten att testa sig begränsad.
Yngre som vill hiv-testa sig enkelt och utan kostnad rekommenderas att vända sig till en ungdomsmottagning. Vuxna får ta sig till Eskilstuna där länets sex- och samlevnadsmottagning (sesam) finns.
Vi skulle nog vilja ha sesammottagningar i Nyköping och Katrineholm också, säger Carl-Gustaf Sundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!