Hjälp finns till skuldsanering
När lagen om skuldsanering kom för precis tio år sedan var det i efterdyningarna av den stora fastighetskraschen i början av 1990-talet. Under åren med låga räntor hade många köpt dyra hus och lägenheter. När räntorna sedan steg dramatiskt kunde många inte längre betala. Åtskilliga människor fick sälja sina hus till lägre pris än de köpt dem för. Trots försäljningen satt många kvar med stora skulder.
Den första tiden efter lagens införande sökte många om hjälp. Vartefter åren gått ligger siffran numera ganska stadigt runt drygt 3 000 personer. Kronofogdemyndigheten i Eskilstuna får årligen in runt 320 ansökningar.
Kraven för att få hjälp med lagens hjälp är stränga.
För att få hjälp måste man ha haft problem i flera år. Man måste visa att man verkligen försökt betala sina skulder men ändå inte klarat det. Man måste visa att man är beredd att ta tag i situationen, säger Örjan Boberg, skuldsaneringshandläggare på Kronofogdemyndigheten i Nyköping.
Enligt Örjan Boberg finns det tre huvudkategorier som söker hjälp:
Människor som köpt hus men av något skäl inte längre klarar kostnaderna
Egenföretagare som gått i konkurs och fått stora skulder
Förtidspensionärer
Örjan Boberg tar livet av alla eventuella föreställningar om att det bara är slarvpellar som får hjälp.
Så är det absolut inte. Vem som helst kan verkligen drabbas. Det räcker att man köpt hus och den ena parten blir av med jobbet. Plötsligt har alla marginaler försvunnit. Man kämpar på, ibland för länge. En dag klarar man det inte längre.
Han pekar också på den nya allt större gruppen förtidspensionärer.
Man behöver inte ha särskilt stora skulder för att skillnaden mellan det man hade i lön och det man får ut i sjukersättning ska få mycket kännbara följder.
Den som fått sin ansökan om skuldsanering godkänd måste under fem år leva på den miniminivå som krävs. Alla inkomster över den nivån går till betalning av skulderna. När de fem åren gått är man skuldfri och kan börja ett ekonomiskt nytt liv.
Vår miniminivå ligger lite högre är de flesta kommuners socialbidragsnorm. Men till skillnad från socialbidraget ska pengarna räcka till allt. Några extra tillskott för dyra tandläkarräkningar eller annat finns inte, säger Örjan Boberg.
Även om antalet hjälpsökande legat ganska still under många år befarar Örjan Boberg att den kommer att rusa i höjden igen framöver.
Vi är tillbaka i ett läge med låga räntor och mycket höga bostadspriser. Risken är att vi om några år är tillbaka i samma situation som i början av 90-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!