Hjärnsjukdom smittar sällan
10-åringen på Arnö som drabbades av epidemisk hjärnhinneinflammation hade extrem otur. 99,9 procent av alla som smittas av meningokocker blir aldrig sjuka.
Varför är det bara skolans elever som fått besked om detta? Borde inte informationen ha gått ut till fler, undrar en mamma.
Enligt Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland, finns en klar gränsdragningsmodell när det gäller information och åtgärder när smittsamma sjukdomar dyker upp.
Enligt den modellen är det de människor som lever tätt intill den som blivit sjuk som behandlas med antibiotika. I denna innersta ring hamnar i första hand familjen, ibland ytterligare någon som lever nära den som blivit sjuk.
Klasskamrater och skolpersonal ingår i nästa ring.
Där visar alla erfarenheter att ingen behandling behöver sättas in. Däremot måste alla informeras om vad som skett och få kunskap så att man är uppmärksam på om det skulle dyka upp några symptom.
Men barn lever ju nära andra grupper också? Var drar man gränsen för vilka som ska informeras?
Om ett barn som blir sjukt är med i exempelvis ett fotbollslag så bedömer man inte att laget behöver informeras. Barnen i ett lag träffas under förhållandevis kort tid.
Om barnet däremot varit iväg på ett läger blir det annorlunda. Då har umgänget med kamraterna på lägret varit lika tätt som hemma i familjen och då kan kamraterna behöva förebyggande antibiotika, säger Carl-Gustaf Sundin.
Vaccination är dock inget alternativ, framför allt för att det inte finns något verksamt vaccin mot den typ av epidemisk hjärnhinneinflammation som är vanligast i Sverige.
Ungefär var tionde människa bär på den bakterie som kan ge epidemisk hjärnhinneinflammation. De flesta blir dock aldrig sjuka.
Faktum är att 99,9 procent som har bakterien aldrig utvecklar någon sjukdom. De har det som en naturlig del av sin bakterieflora. Att använda antibiotika för att slå ut bakterien hos en frisk människa gör förmodligen mer skada än nytta, säger Carl-Gustaf Sundin.
Däremot ska man som förälder skärpa uppmärksamheten om symptom som verkar misstänkta dyker upp.
Vanlig snuva och hosta som pågått i flera dagar är knappast alarmerande. En hjärnhinneinflammation som denna utvecklas mycket snabbt från första symptom till att barnet är svårt sjukt, det kan handla om bara några timmar, berättar Carl-Gustaf Sundin.
Halsont, huvudvärk, eventuell nackstelhet, medtagenhet, hög feber är alla symptom som ska tas på allvar.
Om barnet har dessa symptom ska man genast uppsöka sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!