Hjärtmaskin hade kunnat rädda två liv
Förra året kunde kanske två människoliv ha räddats om räddningstjänsten i Gnesta hade haft hjärtmaskin.Räddningstjänsten i Gnesta har fortfarande ingen defibrillator med sig vid utryckningar eftersom de inte äger någon.
För att något utryckningsfordon skulle ta sig till platsen ryckte räddningstjänsten ut eftersom brandmännen är tränade i hjärt- och lungräddning.
Utan defibrillator kan vi bara ägna oss åt livsuppehållning. Vi har bett om att få en defibrillator flera gånger men det är fortfarande under utredning hos landstinget.
Med defibrillator går det att få ett hjärta som har stannat att börja slå igen. Om defibrillator används inom tre minuter överlever cirka sju av tio.
Klarade sig de två som ni ryckte ut för att hjälpa?
Nej nej, det går inte att starta ett hjärta med massage.
Så de hade överlevt om ni hade haft en defibrillator?
Nej, det kan jag inte säga men de hade haft större möjligheter att klara sig.
Vid hjärtkrångel är tid en viktig faktor. Ju längre tiden går desto mindre chans har offret att överleva, efter tio minuter är dödligheten i stort sett hundraprocentig. Räddningstjänsten är ofta på plats före ambulans.
Räddningstjänsten i Oxelösund säger sig ha kämpat för att få defibrillatorer i tio år. Landstinget har förhalat frågan och därför har Oxelösunds räddningstjänst köpt hjälpmedlet för egna pengar.
Gnestas miljö- och byggnämnd kan komma att göra som i Oxelösund.
Defibrillatorer är inte vansinnigt dyra, det handlar om 10 00020 000 kronor så självklart ska vi köpa en sådan, säger ordförande Göran Benedicks (fp) miljö- och byggnämnd.
När tror du räddningstjänsten i Gnesta har en defibrillator?
Vi har inte hunnit diskutera saken i nämnden men innan årets slut är jag säker på att det är klart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!