En dag i veckan arbetar distriktssköterskan Louise Frieberg och hennes kollega på hjärtsviktsmottagning. De två är sjuksköterskor som har högskolepoäng i hjärtsviktsvård. Patienterna som kommer till hjärtsviktsmottagningen har en diagnos, med symptom som högt blodtryck, förmaksflimmer efter en infarkt eller klaffingrepp. Den typiske patienten är äldre som även ofta har andra sjukdomar, som diabetes eller KOL.
‒Det som slår mig efter alla år på mottagningen är att både patient och bland anhöriga är förvånansvärt oinsatta om hjärtsvikt. Det har väldigt lite kunskap. Kanske det kan bero på rädsla för allt som har med hjärtproblem att göra, berättar Louise Frieberg.
‒Människor med hjärtsvikt är ofta rädda för att ta i, exempelvis vid träning, för att de tror att det ska förvärra situationen. Men det är just det som stärker hjärtat, säger Louise Frieberg.
Mottagningen har ett helhetsgrepp i behandlingen där man samarbetar med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och dietister. Förutom rökavänjning, goda råd kring livsstil, träning och kostråd så lär vi även patienterna att känna igen symptomen och hur de själva kan förebygga genom egenbehandling som vätskedrivande.
Distriktsköterskan Louise Frieberg konstaterar att det finns en extrem rädsla för mediciner vilket gör att äldre ibland plockar bort nödvändiga mediciner vilket ibland får negativa konsekvenser.
‒Vi utbildar dem helt enkelt för att få dem motiverade att använda läkemedel när det behövs.
Att primärvården har en hjärtsviktsmottagning underlättar både för patienter och vården eftersom man bättre kan förebygga hjärtproblem utan att behöva åka till akuten, menar Louise Frieberg. Något som överläkaren och verksamhetschef Christer Magnusson, Landstinget Sörmland, instämmer i:
‒Det här är ett bra steg att minska på antalet sjukhusvistelser. Då kan vi fokusera på dom som kommer in akut och behöver stanna kvar för utredning på grund av infektionsrisker eller att man behöver en pacemaker.