Hög beredskap på Röda korset

På Röda Korset har man ständig beredskap. Det betyder i Nyköping att kläder samlas in och kristelefonen är öppen som vanligt. Men vaksamheten är större än normalt. _ Vi uppdateras kontinuerligt från huvudkontoret, säger Birger Bogne, styrelseledamot för Röda Korset i Nyköping.

Övrigt2003-03-20 10:44
Just nu är läget ganska lugnt. Men om några dagar kan allt vara annorlunda. Röda Korset i Nyköping håller sig informerade om världsläget och väntar på besked från högre instans om det blir ett krig i Irak.
_ Vi uppdateras kontinuerligt från huvudkontoret i Stockholm och även från UD, säger Birger Bogne. Men vi har alltid en viss beredskap utifall att något händer.
Beredskapen består i att Röda Korsets telefonjour är öppen och ska förstärkas om ett krig utbryter. Dit kan de som känner oro ringa och prata. Dessutom pågår klädinsamlingar som vanligt, dock utan adresslapp Irak.
_ Men vi kan inte gärna skicka kläder till ett land utan att konflikten har börjat. Några beslut om klädpaket eller andra insamlingar har inte kommit, säger Birger Bogne.
Kläderna samlas bland annat in från Röda Korsets "Kupan"- verksamhet. Sedan tvättas, lagas, sorteras och paketeras de på kommunens "Kommin"-projekt. Efter det skickas de till Röda Korsets centrallager i Halmstad. Därifrån forslas de vidare ut till behövande världen över.
_ Blir det ett krig får vi ta ställning till vad vi gör lokalt då. Blir det en utdragen kris kommer vi troligen att be de lokala föreningarna om hjälp, säger Lena Hansson, som är koordinator för Mellanöstern på Röda Korsets centrala enhet i Stockholm.
I väntan på ett besked om krigets vardande eller inte, arbetar Röda Korset med förebyggande verksamhet.
_ Det går alltid att utbilda frivilliga i första hjälpen eller stödja systerföreningar till Röda Korset, säger Lena Hansson, som är koordinator för Mellanöstern på Röda Korsets centrala enhet i Stockholm.
_ Det har vi gjort i Irak i flera år nu. Vi samarbetar också med Röda Halvmånen i länderna runt omkring Irak för att kunna ta emot flyktingströmmar.
Vanmakten behöver inte förlama den som vill hjälpa till på hemmaplan heller. Exempelvis kan det vara bra att vara ett stöd för de flyktingar som redan finns i Sverige. Frivilligorganisationerna behöver oftast folk.
_ En god idé är alltid att skänka pengar till en hjälporganisation, säger Birger Bogne.
_ Kläder behövs också alltid, även om det i Irak är frågan om varmare klimat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om