En genomgång av kandidaterna inför höstens val visar att de flesta partierna i Gnesta har hyfsat jämställda listor. Ett parti sticker dock ut: på Sverigedemokraternas lista finns bara en kvinna (toppkandidaten Pernilla Rydberg) bland de sju namnen.
– Vårt förbund SD kvinnor har lockat till sig mycket kvinnor och de jobbar mycket på att stärka kvinnornas röst. Vi ser främst på kompetens före kön, säger Maria Richthoff, ordförande för SD i Gnesta.
Därefter kommer Moderaterna, där 39 procent av personerna på listan är kvinnor. Det enda parti som har fler kvinnor än män på valsedeln är Vänsterpartiet. Jämnast fördelning har Centerpartiet och Socialdemokraterna, som följer devisen "varannan damernas".
Samtliga partier har en medelålder över 50 år. Äldst kandidater återfinns i Liberalerna, där medelåldern är 67 år.
– Tyvärr är det så. Vi skulle önska att det såg bättre ut, men det är svårt att få yngre att engagera sig, säger Liberalernas nuvarande gruppledare Sarah Kinberg, 73 år.
Hon står tvåa på listan den här gången, men hade gärna lämnat över till yngre förmågor. Om det hade funnits några.
Det är inte bara ni som har hög medelålder. Vad beror det på?
– Jag tror att många i 30-årsåldern har tröttnat lite på politik och politiska frågor, det finns inget engagemang i den gruppen. Hela politiken bygger på den kommunala gräsrotsnivån, men den reflektionen gör inte ungdomarna i dag, säger Sarah Kinberg.