Normalt sett ska de halter av gräspollen som nu utmätts dyka upp kring midsommar, menar Emelie Pettersson, som är legitimerad biomedicinsk analytiker på Unilabs.
Samtidigt har förekomsten av ek- och björkpollen retirerat något enligt mätningarna och förekommer nu enbart i låga halter.
Årets halter av björkpollen har annars varit väldigt höga och bör flagga för att det kan bli lite lugnare de närmaste följande åren. Och än är det lite för tidigt att helt räkna bort förekomsten av björkpollen.
– Det beror på vilka vindar vi får den närmaste tiden, säger Emelie Pettersson. Får vi fortsatta nordliga vindar så kan den föra med sig pollen från de träd som blommar längre norrut i landet.
Så även om våra egna björkar i Mälardalen har slutat blomma så kan det komma ny pollen från träden i Norrland?
– Ja.
Annars såg den väldigt sena våren till att alla tidiga pollen som exempelvis hassel och al kom i gång sent.
Att maj månad sedan utvecklades till att bjuda på sommarvarma veckor såg till att mellanrummet mellan normalt sett tidigt blommande träd och sena blev väldigt kort.
– Till skillnad från träden så blommar gräset om och om igen.
Inte heller kan man hoppas för mycket på att ett regnväder ska kunna dämpa nivåerna av gräspollen.
– Jo, regnet kan temporärt dämpa nivån med pollen, det gör det alltid, men samtidigt skapar regnet möjligheter för gräset att repa sig på nytt.
Just nu menar Emelie Pettersson att gräset så sakteliga försmäktar i hettan och torkan. Men det hindrar det inte från att blomma.