Högtid med tusen juleljus

Recension Musik
Julens sånger
Julkören

Övrigt2009-12-19 09:48

Tio år har det blivit redan. Alltså de två sena kvällskonserterna fredagen före jul i S:t Nicolai kyrka. En dryg timme med sång och musik och julstämning är det som bjuds gratis. Och publikens gensvar är mycket stort.

I går kväll under den första konserten började det rycka i ytterdörren en timme innan den andra skulle börja. Och när vi kom ut efter ”Hallelujakörens” mäktiga slutkläm ringlade redan kön ner till torget och sedan i vinkel förbi den snöiga och upplysta julkrubban. Just det, snö, för lagom till körens jubileum var det alltså gnistrande kallt och vinter till julsångerna. Och det bidrog förstås till lite extra stämning av högtidlighet.
Den som annars ska hyllas är ledaren Gunnar Björkvall. Varje år samlar han en jättestor skara sångare och repeterar med dem ett par månader.
På så kort tid går det förstås inte att göra underverk med varje sångares sätt att sjunga. Men en bra bit, så det lät riktigt bra om den samlade klangen, som bäst när kören hade stöd av något instrument men även i a cappella-sånger som ”Jul, jul, strålande jul”. Och stort plus för Olof Lilja och kören i ”Betlehems stjärna”.
Det var också en ovanligt stor andel herrar med i år, och en större och betydligt säkrare tenorstämma än vad de flesta kyrkokörer kan visa upp.
Kören måste också berömmas för att texten hela tiden gick fram, även till platserna längst bak i kyrkan. Och så sjöng de ut ordentligt och fick fram glädjen, inte minst i John Rutters fina sånger om ”Stjärneljus, änglaljus” och hyllningen till Messias och ”Skynda till Betlehem” med extra festlighet i klangerna från brass och pukor.
Bland sångerna märktes inslag av förnyelse, kanske också ojämn smaknivå där Billy Butts julsång inte hållet måttet och D.E. Wagners ”Gloria” brassade på i John Williams filmmusikstil.
Ibland har jag också funderat på att formen är likadan år efter år: procession fram till koret ”Bereden väg för Herran” och i mitten kören tillbaka runt i alla gångarna och mörkt i kyrkan och sedan ”Nu tändas tusen juleljus” medan sångarna tänder sina ljus. Men båda dessa inslag skapar verkligen högtid.
Gratis är alltså allt detta, vilket är generöst av kyrkan. Men jag tycker fortfarande att en entréavgift på minst femtio kronor (till kyrkans diakoni) vore rimligt hellre än att lita på kollekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om