Höjd skatt-debatt sänker Perssons parti
I Stockholm värmer inte skattehöjarvindarna den lokala s-ledningen, som bör få det svårt nog ändå i nästa val. Den s-märkta kommunledningen huttrar redan vid tanken på vad sådana utspel får för effekt i väljarkåren. Annika Billström, finansborgarrådet, hävdar att partiledarens slutsatser är förhastade och vill hellre se en breddad diskussion om det offentligas effektivitet i stället. Att ha invändningar i Perssons parti brukar inte vara populärt, se bara på Margot Wallström, som uppmanats stanna i Bryssel med sina insikter om svensk välfärd.
Problemet för firma Persson och Nuder är att handlingsutrymmet är begränsat. Det är Alliansen för Sverige som står för arbetslinjen i svensk politik, att jobb ska löna sig. Socialdemokraterna står kvar med bidragsberoende, beskattning och ett AMS som inte fungerar.
Socialdemokraterna tvingas sy ihop en utgiftskoalition på vänsterkanten och då behövs det ännu mer skattemedel in. Statens utgifter har redan vuxit sig så stora att inte ens miljöpartiet eller vänsterpartiet tänker sig några ordentliga extra utgifter till vårbudgeten! Framtiden är redan intecknad och statens räkenskaper går back trots något av en högkonjunktur. Det finns inte så mycket pengar kvar, säger miljöpartiets Peter Eriksson i Ekot och låter lite ledsen. Det är först då som den stora mättnadskänslan rullar in, för att travestera progglåten En vintersaga.
I de flesta demokratiska stater är det närmast politisk dumdristighet att gå till val på att kräva mer och mer skatt av folket. Socialdemokraterna i Sverige, alltså de som bestämmer högst upp, ser det som ett segerrecept. Det är anmärkningsvärt i sig och flera s-märkta kommunalråd i landet ser problemet. Ett land med världens högsta skattetryck har en politisk ledning som trots det kräver ännu mer av vanliga löntagares pengar för att göra sitt jobb. Det borde bädda för vidbränt valfläsk nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!