Hon byter Nävekvarn mot Tianjin
Emmy Widqvist torkar av trädgårdsmöbeln utanför föräldrahemmet i Nävekvarn. Det har varit skyfall. Om någon vecka lämnar Emmy idyllen i bruksorten för en betydligt mer folkrik tillvaro i Kina.
Min erfarenhet av Kina är att jag varit i Hongkong en dag, säger hon. Men Asien är intressant.
Hon och några andra elever har fått stipendium genom Svenska institutet.
Jag har läst kinesiska två år vid Stockholms universitet. Nu är det dags att ta det till en annan nivå, att praktisera kunskaperna, det blir mer effektivt att studera i miljö.
Kina har naturligtvis många dialekter men det finns ett riksspråk, putong hua.
Det är det språk man kan ta sig fram på, förklarar Emmy. Om man klarar ett test kan man få läsa kinesisk historia men jag kommer att koncentrera mig på språket.
Blir det ensamt?
Nej, bara i den betydelsen att jag är långt hemifrån. Vi kommer att bo i sovsalar och dela rum. Förhoppningsvis lär vi känna varandra ganska snabbt. Det är lätta att komma i kontakt med kineser. De tycker det är roligt och positivt när utlänningar kommer dit och studerar språk.
Vad finns att
göra på fritiden?
Det finns ganska mycket att göra och det ordnas aktiviteter både för utbytesstudenter och andra. Kineserna går ofta ut och äter och umgås.
Kunskapen om samhället och sättet att leva i Kina har Emmy hämtat genom de texter de läst på universitetet och sina lärare.
Emmy är intresserad av världspolitik och Europapolitik och ska komplettera språkstudierna med statsvetenskap.
Jag tror att man kan ha nytta av sin kinesiska överallt, de finns ju på många ställen.
Hon ser många arbetsmöjligheter framöver med många intresseinriktningar. Men frågor om mänskliga rättigheter engagerar henne.
Jag vet inte om kineserna över huvud taget är intresserade av att diskutera om mänskliga rättigheter. Men nu talas mer öppet än för tio år sedan.
Hon vill först få ett bättre ordförråd så diskussionerna kan bli mer nyanserade om hon ska prata om sådana saker.
Respekt och dialog och att lyssna på varandra är viktigt för att få en förståelse mellan olika kulturer.
Man måste ha respekt för andras problem och för att vi är olika. Det är svårt men det är det som är det mångkulturella, det är det som är grejen. Det är intressant att ge och ta när det gäller kultur och ideologi.
Lyssna, betonar hon, är väldigt viktigt. De politiska ledarna i Kina är inte några lyssnare direkt. Men dialog är svaret att lösa problem, även om det ibland tar emot.
Hon är beredd på att finna fördomar, både hos sig själv och mot sig själv.
Jag kommer att upptäcka mycket som är annorlunda, upptäcka fördomar från båda håll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!