Hon får teckna mumintrollen – ”nu kan jag dö lycklig”

Illustratören Filippa Widlund i Gnesta har fått ett drömjobb - att teckna mumintrollen i kommande bilderböcker. – Barnen kommer att älska böckerna. Själv känner jag mest ångest för vad kritiska kollegor ska säga, erkänner Filippa

”Det är stort men även nervöst att förhålla sig till. Jag kommer ju även att få skäll och bli hatad ” tror Filippa Widlund, som numera tillhör en liten grupp ”licensierade” mumintrolltecknare.  FOTO: ÅSA EKSTRÖM

”Det är stort men även nervöst att förhålla sig till. Jag kommer ju även att få skäll och bli hatad ” tror Filippa Widlund, som numera tillhör en liten grupp ”licensierade” mumintrolltecknare.  FOTO: ÅSA EKSTRÖM

Foto:

Övrigt2018-07-10 09:23

Tove Janssons konstnärskap har i dag resulterat i ett miljardimperium, Moomin Characters, där hennes brorsdotter Sophia Jansson är kreativ chef.

Under flera år har bolaget önskat att Toves noveller borde skrivas om och anpassas för dagens unga läsare.

Illustratören Flippa Widlund fick uppdraget att skapa illustrationerna i två av de tre kommande bilderböcker som förlaget Bonnier Carlsen ger ut i samarbete med det stora mumin­bolaget.

– Berättelser som Det osynliga barnet har ju mest lästs av vuxna. Det är ju lite synd eftersom det är en fantastisk berättelse som även barn kan ta till sig, säger illustratören som känner stor respekt inför Tove Janssons konstnärskap.

Julen kommer till Mumindalen ges ut i höst och är baserad på novellen Granen (1962) om hur mumintrollen väcks ur sin vintersömn till ett jäktat Mumindalen där alla utropar; Julen kommer. Mumintrollen som inte har en aning om vad julen är för något stressar sig fram till ren utmattning och somnar om innan julens ankomst.

Kanske något vi alla kan lära av, menar Filippa.

– Toves muminvärld är fylld av humor och med en skärpa som manar till eftertänksamhet.

På frågan varför hon fick uppdraget svarar hon blygsamt att hon själv undrar, eftersom kollegorna från studieåren på Konstfack är ”så mycket mer begåvade”.

– Jag brukar säga att jag inte har en egen stil utan är om­bytlig och ofta prövar nytt. Men kanske det var därför som förlaget frågade om jag ville spökteckna. För det handlar ju om att försöka vara Tove, ha överblick och hela tiden tänka; hur skulle Tove göra? Hur skulle hon ha tecknat det vita kvällsljuset mot snön?

– Det är viktigt att få till rätt känsla och att exakt hitta hennes uttryck. Det finns en renhet i Toves bilder. När skisserna ska färgläggas så kan det bli en för hård linje men som går att få rätt genom att böja penseln en aning.

Filippa understryker att det varit en ren lyx att få gott om tid att grundligt få grotta ner sig i muminvärlden och att få jobba med ett helt team. Massor av återkoppling på bilderna har hon fått, bland annat från Erja på bolaget i Helsingfors.

– Hur tecknar man ett sittande mumintroll? Då har Erja skickat 3–4 ark med bilder på mumintroll i olika sittande positioner. Eller påpekat att ”tänk på att även svansarna har kotor”, skrattar Filippa.

De nya böckerna anknyter till Tove Janssons klassiska berättelser och bilderna ska förmedla allt det magiska som finns i muminvärlden. Något som Filippa Widlund känt en del ångest inför.

– Jag föreslog faktiskt att mina bilder kunde ha en pseudonym. Men det fick jag inte, säger Filippa som trots allt är glad för allt stöd hon fått.

Hennes egna favoritkaraktärer är Muminmamman med sin handväska som innehåller allt man kan behöva och Filifjonkan som ständigt är beredd inför katastrofer.

Många hävdar ju att muminböckerna mest är för vuxna.

– Nja, vi har läst flera berättelser för vår son som han verkligen uppskattade men Kometen kommer var lite för läskig, tyckte han.

I höst fortsätter hon med nästa titel men kommer även att jobba parallellt med hennes och ”Bolibompajohans” (Johan Anderblad) fjärde bok om Bojan.

Filippa Widlund

1994 gavs Filippa Widlunds första bok Älvan och faunen ut, som hon skapade tillsammans med Lotta Gahrton. Sedan dess har jobben rullat på, nästan 50 barnböcker har publicerats. Dessutom syns hennes bilder i flera läromedel för barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om