Hon hjälper sina landsmän
Enisa Bajric startade projektet Hand i Hand för sex år sedan. Syftet var att arbeta med integration. Jag ville hjälpa de bosniska flyktingar som inte kunde språket med kontakterna med det svenska samhället, förklarar Enisa.
Odd Fellow i Nyköping skänker pengar till Enisa och Hand i Hand för insatserna under de sex år verksamheten pågått.
Jag har aldrig hört talas om Odd Fellow trots att jag haft så mycket kontakter med Nyköpingsföreningar, säger hon till Börje Karlsson från Odd Fellow som överlämnar pengarna.
När Enisa kom till Sverige 1996, från Banja Luka i Bosnien, började hon lära sig svenska efter sju dagar.
När jag kände att jag kunde språket började jag söka jobb. När jag inget fick, jag är tandtekniker, kom jag på det här projektet.
Först trodde hon att det bara skulle vara i sex månader men projektet förlängdes för varje år.
Listan över aktiviteter som Hand i Hand genomfört är mycket lång. Det är kurser, cirklar, fester, kulturevenemang, dans, studiebesök, jag till och med en parallell skola för de bosniska barnen vid sidan av den svenska skolan.
För varje projekt har hon sökt pengar. Nu söker hon för projekt men får föreningsstöd. Varför vet hon inte. Nyköpings kommuns stöd upphör efter årsskiftet, enligt ett muntligt besked.
Men jag planerar att köra ideellt så mycket jag orkar, säger Enisa. Behovet är stort.
Hon berättar om människor som sitter hemma och inte kan svenska och behöver tolkhjälp för att kunna ta del av servicen i samhället.
Man måste också skilja på flyktingar och invandrare. Flyktingarna har förlorat allt och alla längtar tillbaka. Men det är ett nytt samhälle mot vad de lämnade. Jag låste mitt liv där när jag låste dörren i Banja Luka, säger hon.
För att kunna fortsätta med Hand i Hand var Enisa på gång att skaffa ett plusjobb.
Dagen innan jag skulle skriva på fick jag veta att jag inte kunde få något för att jag jobbade i en förening. Slutligen löste det sig, men så försvann plusjobben.
Nu ska jag försöka med nystartsjobb. Det kanske kan passa mig, hoppas hon. Jag tycker att kommunen kunde utnyttja mig mycket mer och spara på hemtjänsten. Äldre bosnier behöver en annan hjälp än vad svenskar behöver. Nu är de äldre oroliga.
Enisa påpekar att Hand i Hand inte är en bosnisk förening, den är öppen för alla och samarbetar med många olika föreningar och intressen i Nyköping.
Hon har nu börjat skriva en berättelse om sitt liv och samlar fotografier. Det är ett samarbete med Sörmlands museum.
Men jag ska fortsätta att jobba med Hand i Hand även om det blir ideellt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!