Varje år går hundratals barn vilse i de svenska skogarna.
För det mesta får dess irrfärder i naturen ett lyckligt slut. Men upplevelsen kan vara nog så stressande för barnet som hamnar på villovägar.
I syfte att ge barn de verktyg som krävs för att hantera en vilsegång håller Lisbeth Brevig, på uppdrag av länsstyrelsen, en överlevnadsutbildning för barn i naturreservatet Stendörren under helgen.
Utbildningen är en del av Civilförsvarsförbundets kurspaket Säkrare barn, och hålls av Lisbeth Brevig, som har undervisat i vildmarksöverlevnad i många år. Hon säger att syftet med den kostnadsfria överlevnadsbildningen är att barnen få handgriplig träning i vad de ska göra om de går vilse, vilket ska minska deras stressnivå om olyckan är framme.
– Utbildningen ska ge barnen ett kroppsminne av vad de ska göra i en sådan situation, för då kommer de ihåg. Inte vad jag säger åt dem att göra, utan vad de själva har gjort. Och så pratar vi om vad som finns att vara rädd för och vad man ska göra åt det, vilka som kommer att leta efter dem och om de kan vara säkra på att bli hittade, vilket är den vanligaste frågan jag får från barnen. Det gäller att få bort rädslan från barnen, säger Lisbeth Brevig.
Så vad ska då barnen göra om de går vilse?
Lisbeth Brevig säger att det vanligaste misstaget människor gör i en sådan situation är att de vandrar bort från platsen där de har tappat bort sig.
– Går ett barn vilse ska de stanna på platsen där det befinner sig och hitta ett "kramträd". Genom att krama trädet blir det enklare för polisens hundar att känna doften av det när de letar. Sedan ska barnet hitta en gran, där det ska bygg en säng av torra grenar. Det är viktigt att man inte lägger sig rätt ner på marken, då försvinner värmen ur kroppen, säger hon.
Under utbildningen får även föräldrarna vara med och leka polis och polishundar. Hon säger att hon lär barnen att komma fram från granen när de hör de vuxna som agerar hundar börjar skälla.
– Det är viktigt att barnen inte blir rädda för dem, när de vandrar runt i skogen för att leta rätt på dem, säger Lisbeth Brevig.