Hon lyssnar på barnen

Ilska och kärlek. Det är något som alla kan relatera till, men också temat för två nya böcker om känslor för barn. Böckerna är skrivna av två före detta journalister på Kamratposten. En av dem, Caroline Ginner, är uppväxt i Nyköping.

Övrigt2006-10-20 14:26
Trots att Caroline Ginner har skrivit två böcker och två till är på väg vill hon inte kalla sig författare.
Jag är journalist. I någon mening är jag väl författare också men jag har egentligen gjort samma jobb med böckerna som jag gjorde på Kamratposten.
Caroline Ginner arbetar som TV-producent på utbildningsradions barnredaktion. Tidigare har hon arbetat med nyhetsjournalistik på till exempel SVT, TV4, Aftonbladet och Södermanlands Nyheter.

Det var när Caroline gjorde praktik som reporter på Kamratposten som det första fröet till böckerna om Ilska och Kärlek såddes. Där lärde hon känna medförfattaren till böckerna, Mattias Danielsson.
När vi jobbade på KP slogs vi av den enorma brevskörden. Det kommer in 2 000 brev i veckan till tidningen, de flesta från 1012 åringar.
Helt klart var att barn i den åldern hade ett behov att av uttrycka sin känslor och läsa om andras.
De flesta breven handlar om grundläggande känslor. Väldigt många ställer också frågan är jag normal?.
Caroline Ginner och Mattias Danielsson bestämde sig för att de ville skriva böcker om känslor, men inte generellt, utan en bok om varje känsla. Rabén och Sjögren nappade på deras idé.

Böckerna påminner mycket om just Kamratposten i formen. De är ett hopkok av korta intervjuer med barn om just kärlek och ilska, blandat med brev och dikter. Bakom det som till slut blev böckerna ligger ett gediget förarbete. Författarna träffade skolklasser med 4:or 5:or och 6:or och lät dem berätta om sina känslor.
Vi blev helt chockade av hur öppna barnen var. Där kom vi, två helt okända personer och ville prata om kärlek, sorg och ilska, berättar Caroline Ginner.

Efter skolbesöken fick barnen skicka brev och dikter till Caroline och Mattias, som också gjorde intervjuer med några av barnen. Efter skolbesöken ramlade tusentals brev in, men bara en bråkdel av dem fick plats i böckerna.
Det kändes jättehemskt. Vi skulle faktiskt vilja ge ut en bok med bara breven.

Nästa bok, om sorg, kommer ut i vår. Boken om rädsla är nästan klar och ska förhoppningsvis också ges ut nästa år. Caroline Ginner hoppas förstås att de får ett bra mottagande, men är också medveten om att det är lätt att drunkna i den flod av barnböcker som ges ut varje år. Samtidigt tror hon att boken fyller en funktion. För känslor kan det aldrig bli för mycket av.
När vi var ute i skolorna slogs vi av hur duktiga många var på att uttrycka sina känslor, men också vilket stort behov det fanns att prata om dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om