Hon ordnar kyrkkaffet

Övrigt2004-04-27 17:42
Sonja Martinsson från Nyköping medverkar i en ny bok om kyrkkaffe. Med sitt inlägg Min hyllning vill hon lyfta fram alla kaffekokande, bull- och kakbakande tanter som under åren uppoffrande sett till att kaffestunden efter gudstjänsten blivit till en trivsam samvaro.
Gemenskap, det är det det handlar om, framhåller Sonja när vi träffas i Hjortensbergskyrkans kök där hon snart ska börja förbereda maten för en grupp gäster. Man träffas, samlas, pratar och har gemenskap vid ett kaffebord. Ibland talar man om predikan, gudstjänsten är ju grunden för alltsammans och den viktigaste delen av församlingsarbetet, men ofta blir det att man talar om andra saker.

Sonja säger att hon och hennes man ofta sätter sig vid olika bord, just för att man därigenom träffar olika människor.
Här i Hjortensbergskyrkan är det stort intresse för kyrkkaffet. Omkring 150 personer brukar vara med och ibland så många som 200, berättar Sonja, och förklarar att det vanligaste som bjuds till kaffet är bulle, mjuk kaka och liten kaka. Men en smörgås är också okej.
I Hjortensbergskyrkan är det elva olika grupper som ansvarar för kyrkkaffet, alltså fem veckor totalt. Då ingår också lite vaktmästerijobb, att hälsa välkommen till gudstjänster och att sköta lite praktiska sysslor. Man talat om GOA-grupper, GOA som står för Gemenskap, Omsorg och Arbete.
Alla ska tillhöra en sådan grupp. Att skapa gemenskap genom arbete, förklarar Sonja. I köket är det mest kvinnor som jobbar men männen finns också med. Och alla åldrar är med, från småbarnsföräldrar till 80-åringar. Det är mycket jobb men också jättestor glädje.
Boken Kyrkkaffe, med underrubriken Bullar, böner och berättelser kom till efter ett upprop i kristna tidningar där det efterlystes bidrag, minnen och recept kring kyrkkaffet.
Det har blivit nästan en presentbok, säger Sonja.

Sonjas bidrag Min hyllning börjar: Oh, min barndoms missionshus med alla dess kaffekokande och bull- och kakbakande tanter!
Jag har tänkt mycket på de kvinnor som gått i många år och sällan fick något tack för sitt slit. De bakade själva vilket kunde vara tungt.

Många berättar om 50-talet då man kunde sitta i kyrkbänkarna och dricka kaffet eftersom det saknades serveringsutrymmen. I dag har det blivit litet inne att äta kyrkfrukost.
Många fina recept finns med. På vissa ställen bakades det specialbröd till kyrkkaffet.
Så här ser Sonjas bakrecept ut till ett enkelt och gott kaffebröd: Till tre ägg tas en dl mjöl och socker plus fem gram smör till varje ägg. Så gräddas bottnen och på det kan man strö frukt och bär.
Gott lovar Sonja, som börjar förbereda maten till den Alpha-grupp som snart ska träffas. Alphagrupper är grupper med människor som är nyfikna på och vill veta vad kristen tro innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om