Hon spred propaganda med falska konton

Lyudmila Savchuk är journalist i Ryssland och tog jobb på Putins propagandafabrik i St Petersburg.

Journalisten Lyudmila Savchuck tog anställning på ryska propagandafabriken i St Petersburg och berättade efteråt hur inlägg och kommentarer skrivs för att påverka den ryska opinionen i vissa riktningar.

Journalisten Lyudmila Savchuck tog anställning på ryska propagandafabriken i St Petersburg och berättade efteråt hur inlägg och kommentarer skrivs för att påverka den ryska opinionen i vissa riktningar.

Foto:

Övrigt2018-02-06 20:15

Lyudmila Savchuk sökte och fick jobb på det hon kallar trollfabriken. I norra St Petersburg tog hon jobb bland hundratals andra personer, de flesta unga, trendiga och lågutbildade, på det hon beskriver som ett propagandaorgan för president Vladimir Putin. Skribenterna fick ämnen från chefen som de uppmanades att skriva om på sociala medier, men också vad budskapet skulle vara och vad läsaren skulle få för uppfattning.

Första dagen på jobbet fick hon lära sig att det var förbjudet att skriva om problem i Ryssland, men att hon skulle skriva om problem i andra länder och överdriva dem, berättar hon för tidningen Veckans affärer.

[fakta nr="1"]

Att beskriva Västeuropa som kaotiskt och dekadent kan ligga i Rysslands intresse, bedömer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Att skapa splittring inom EU och att försvaga politiska styren likaså. Samtidigt letar ryska aktörer efter individer och grupper i Sverige som är beredda att sprida vidare budskap om att Sverige är nära kollaps och att massinvandringen har förstört landet. Svenska dagbladet berättar om hur exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har kopplingar till Ryssland och att NMR har skapat en mejldomän under namnet "putinmail.com".

Myndigheterna pekar framför allt ut Ryssland som land, varifrån regelbunden (des-)information om Sverige kommer. Men påverkan kan också komma från andra håll. Företaget Cambridge analytica, som bland annat hjälpte lämna-sidan i Brexit, ägs delvis av den amerikanske mångmiljardären Robert Mercer, en doldis som sägs stå långt till höger om det republikanska partiet.

Robust valsystem

Det svenska valsystemet är i grunden robust.

Både rösträkning och själva röstningen sker manuellt vilket tar bort risken för elektroniska angrepp.

Det är också decentraliserat och öppet för insyn.

Risken för att själva valresultatet påverkas via rösträkningen bedöms inte finnas i Sverige, däremot kan valet och förtroendet för valprocessen påverkas genom påverkansoperationer.

Säpo har i sitt arbete inom kontraspionage sett att Ryssland har en avsikt att påverka i enskilda frågor som är av strategisk betydelse. Om dessa frågor blir centrala i den svenska valrörelsen förväntar sig Säpo att Ryssland försöker påverka.

Källa: Säkerhetspolisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!