Hon vet hur man ska överleva katastrofen

Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta, så sammanfattar journalisten Anna-Maria Stawreberg prepping

Den som vill veta mer i ämnet kan lyssna till ett föredrag av Anna-Maria Stawreberg på Gnesta bibliotek 31 maj klockan 19.

Den som vill veta mer i ämnet kan lyssna till ett föredrag av Anna-Maria Stawreberg på Gnesta bibliotek 31 maj klockan 19.

Foto:

Övrigt2018-02-16 19:55

– Prepping är att vara förberedd vid krig, terrorattentat, katastrofer, pandemier och kanske sådant som är mer närliggande som naturkatastrofer.

Det säger Anna-Maria Stawreberg, journalist och författare som vet det mesta om prepping och överlevnad efter att ha skrivit en bok i ämnet. Hon har tagit del av forskningsrapporter i ämnet samt deltagit i en större överlevnadskurs i Arvidsjaur tillsammans med soldater från USA, Holland och Belgien bland annat.

Då låg fokus på hur man skulle hantera kyla. Just oväder är exempel på sådant som exempelvis skulle kunna slå ut transporter, något som snabbt resulterar i tomma mathyllor i butikerna

– Vi har tappat kunskap samtidigt som vi lever i orolig omvärld. Sverige är inte självförsörjande utan efter bara några veckor skulle maten ta slut om Sverige isolerades.

– Kanske kunskapen är lite större på landsbygden. Vi har ett sommarställe i Sparreholm och där har vi jämt mat eftersom vi vet att det är tre mil till närmaste affär.

Enligt Anna-Maria så vill hon inte sprida rädsla utan ett medvetet säkerhetstänk.

– Innan man ska ut på sjön så sätter man på sig flytvästen. Bara för det sitter man ju inte och tänker att man ska drunkna.

Samtidigt reagerar människor olika vid katastrofer. En del blir handlingskraftiga och hjälper sina medmänniskor medan andra blir paralyserade eller flyr.

– Har man ett tänkt kring dessa situationer som exempelvis sjudagarslagret så agerar man kanske mer förnuftigt och blir inte rädd om man vet hur man ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!