Var fjärde politiker i Sörmland har utsatts för hat och hot, det visar vår kartläggning. Socialdemokraten Jimmy Jansson, som sedan 2011 är ordförande i Eskilstunas kommunstyrelse, är en av de utsatta.
– Om du jobbar som fordonsmekaniker blir du oljig om händerna, jobbar du inom lantbruket får du jord under naglarna och jobbar du som förtroendevald blir du förr eller senare i någon mening utsatt för hot och hat. Det bara är så och det är tragiskt.
Han blev politiskt aktiv 1994 och för tolv år sedan blev politiken hans heltidssyssla. När han för första gången blev hotad kommer han inte ihåg.
– Nej, jag kan inte specifikt minnas första gången, vilket i sig är oroväckande. Det kryper sig liksom på och det har varit en förgrovning.
Jag tänkte, "va fan, ska det vara så här?"
Jimmy Jansson har mottagit hotfulla brev med urklippta bokstäver där avsändaren lagt ner tid och omsorg för att kanalisera sitt hat. Men det är oftast på sociala medier det händer. Meddelanden från obskyra personer som är svåra att identifiera, vedervärdiga buskap. Råa, avhumaniserade och personliga inlägg i kommentarsfält som återkommer gång efter gång.
– De här personerna har nog alltid funnits, nu har de hittat ett sätt att framföra sina åsikter. Förr satt de med sina obskyra tankar på sin kammare och kände sig nog ganska ensamma om det. Nu har Facebook skapat en radikaliseringsmaskin där personer som har liknande tankar kan hitta varandra.
Jimmy Jansson vet hur det känns när hatet går över gränsen, för några år sedan fick han motta ett mordhot riktat mot sina barn, via Facebook.
– Det är det värsta jag varit med om, det var ett slag i magen utan dess like. Jag tänkte, "va fan, ska det vara så här?". Sådant passerar inte bara förbi, det blev en klump i magen.
En rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, från förra året visar att bara var femte politiker som utsätts för hot väljer att polisanmäla. Jimmy Jansson har inte anmält alla gånger han mottagit hot, mordhotet på hans barn blev aldrig en polissak.
– Jag fick rekommendationen av polisen att inte gå vidare då det förmodligen bara skulle trigga personen i fråga ännu mer.
Det visade sig att gärningsmannen var känd hos polisen för liknande brott tidigare, det gjorde det hela lättare att hantera för Jimmy Jansson.
– Det är klart att det påverkade mig mentalt. Men när jag väl kunde se förbi vad som stod i meddelandet och fick klart för mig att det är en person som håller på så här blev det ett sätt för mig att hantera det. Samtidigt är jag väldigt bestämd i min demokratiska inställning att det inte ska få störa. Så jag var ganska snabbt tillbaka på agendan. Har man klivit på det här måste man stå upp för demokratin, vem ska annars göra det?
Är hot någonting man ska stå ut med som politiker?
– Nej, det är inget vi ska acceptera. Men det är otroligt sällan någon fälls och lagstiftningen är tandlös. Å ena sidan vill man att rättsystemet ska få ha sin gång så att andra ska våga engagera sig politiskt, å andra sidan är man orolig för att det ska dra igång ett helvete kring sin privata situation.
Jag går inte omkring och är rädd, då skulle jag lägga ner direkt
Jimmy Jansson har blivit hotad när han var yngre på krogen och det händer inte sällan att han konfronteras när han är ute med sina barn på stan.
– En del kommer fram och är aggressiva, de har kanske fått avslag på försörjningsstöd eller liknande och tänker ”där är Jimmy nu ska han få höra”. Då står jag där med ett barn i varsin hand som får se pappa bli uppläxad. Då är man försvarslös, vad ska jag göra?
– Det är en maktlös situation och man vet inte om det ska eskalera. Jag har inte börjat rygga för att röra mig i det offentliga rummet, men jag förstår om andra gör det. Det får en konsekvens för demokratin i förlängningen.
När han rör sig på platser med mycket människor ser han alltid till att ha tänkt ut en alternativ väg att ta om en hotfull situation skulle uppstå, han väljer olika vägar när han går hem och att göra sin löprunda offentlig skulle aldrig bli aktuellt.
– Det krävs en del omskruvningar i skallen för att anpassa sig och det har nog satt permanenta spår i min personlighet. Jag kan omöjligt svara på hur min person hade varit om jag inte hade varit kvar som heltidspolitiker de här åren. Men jag är naiv om jag tror att hoten inte har påverkat.
Känner du en rädsla?
– Jag går inte omkring och är rädd, då skulle jag lägga ner direkt. Men man får inte vara naiv, man måste vara vaksam. Jag har skjutsat hem Anna Lindh till Nyköping från förstamajtal i Eskilstuna och hon finns inte mer. Det finns personer som är kapabla till hemska saker.
Det var den 11 september 2003 som socialdemokraten och dåvarande utrikesministern Anna Lindh blev brutalt knivmördad på varuhuset NK i Stockholm. En händelse som Jimmy Jansson tror satte sina spår hos många politiskt aktiva.
– Jag kommer ihåg morgonen beskedet kom om att Olof Palme blivit mördad, det sitter etsat och det gör det än mer om Anna då jag själv var politiskt aktiv. Det påverkade nog många av oss, politiskt aktiva i stort men säkert särskilt oss socialdemokrater.
Att politiker är allmän egendom har Jimmy Jansson inget problem med och som förtroendevald tycker han att man ska tåla att bli ifrågasatt och utskälld. Det är när den sakliga kritiken blir till personligt hat och hot som gränsen är passerad.
– När man kliver in i politiken kan man inte förvänta sig att bli älskad av alla. Men det är den där successiva nednötningen, att få läsa falska saker om sin person under näst intill kampanjliknande omständigheter utan att kunna försvara sig. Vem som helst på normal arbetsplats hade nog blivit sjukskriven och konsekvensen kan i förlängningen bli att vi inte har några förtroendevalda och hur ska samhället styras då?
Jimmy Jansson har blivit mer och mer vaksam på sociala medier. Han väger varje ord och kontrollerar varje bild flera gånger innan han publicerar. Men han tänker inte sluta synas på sociala medier för att slippa hoten och hatet.
– Jag vill finnas där människor finns om det så är på torget, en arbetsplats eller på sociala medier. Jag måste finnas där, annars blir jag inte relevant som politiker. Jag är lite fånge i systemet.
[fakta nr="1"]
Sociala medier bär inte ett ensamt ansvar för att hoten ökar mot politiker, det är Jimmy Jansson noga med att understryka. Det allt fränare personliga tonläget politiker emellan och de etablerade mediernas sätt att rapportera tror han också är starkt bidragande orsaker.
– Allmänheten, politiken och medielandskapet är inga isolerade delar, det är en helhet. Lägg sedan till de sociala medierna som bygger på att bekräfta din egen självbild. Det är livsfarligt för det allmänna och breda politiska samtalet.
Vad måste göras för att komma tillrätta med problemet?
– Det är en bra debatt som är i gång nu, om vad sociala medier gör med människor rent psykologiskt. Men framför allt måste vi politiker börja prata om det här och var det är på väg någonstans, det här är en stor och viktig fråga och det har varit tyst i tio år.
Du tror inte bilden av hot och hat kan skrämma folk från att engagera sig politiskt?
– Det finns en risk för det, men det finns ingen anledning att inte engagera sig politiskt. Det är fantastiskt att vara förtroendevald och fördelarna överväger nackdelarna. Det är några få individer som hotar, vi måste sätta stopp för det och trycka tillbaka.