Det är en härlig höstdag. Löven har gulnat och börjat falla från träden vilket försvårar sökandet efter de gula kantarellerna. Extra möter en energifylld svart labrador retriever vid namn Shadow och dennes matte Ida Andersson vid Norrbyvallens hundarena i Västerljung.
Ida driver Ia pawprints och håller i kantarellsökkursen.
– Vi har gjort det här i några år, kursen är vanligtvis populär, säger hon.
Shadow är fem år och Ida skaffade honom som valp. Det syns att de är en sammansvetsad duo.
Ida har själv alltid älskat att plocka svamp, så det blev väldigt naturligt att hon lärde Shadow att hjälpa till att leta. Dessutom gillar hon att det är en aktivitet de kan göra tillsammans.
– Varken Shadow eller jag gillar att äta kantareller men vi gillar att leta, skrattar hon och fortsätter:
– Men vi har en granne som gillar svamp som inte längre kan ta sig ut i skogen så det perfekt.
Ida går igenom de olika stegen de brukar öva på i kursen.
Först handlar det om att hunden ska förknippa doften av svamp med belöning. Hon visar några gånger hur Shadow får lukta på svampen, sen får han sin boll, de flesta hundar får godis men just Shadow värderar bollen högre.
– Han är en retriever, han är tokig i bollar och att hämta saker, säger Ida och ler och tittar på sin fyrbenta vän.
Måste man börja medan hunden är valp?
– Nej, själv började jag med Shadow när han var fyra år, det är nog bara en fördel eftersom äldre hundar har lite lättare att fokusera. Jag har sett fler valpar som tuggat sönder kantarellerna när de har blivit för ivriga och vill signalera till matte och husse.
Passar det alla hundsorter?
– Jag brukar skoja på kursen och säga att alla hundar kan utom retrievers (som min egen) eftersom de ofta hellre vill hämta svampen, men det är förstås inte sant. Man kan lära alla, det handlar om att söka och att markera.
Hur lär man hunden markera svampen?
– Det är steg två i kursen. Jag har lärt Shadow att markera genom att lägga sig ner. Men det kan man avgöra själv vad man vill lära ut. Vill man hellre att hunden ska skälla eller snurra runt så gör man det.
Ida visar genom att gömma några svampar i gräset i skogen. Hon använder ett kortare ord för att uppmana Shadow att börja leta.
– Guld!, säger Ida till Shadow.
– Det är lättare inlärningsmässigt för hunden med ett kortkommando somatt säga bara "guld" än "sök kantareller" till exempel, förklarar hon.
Shadow sätter nosen i backen och rusar runt bland ormbunkar, högt gräs och buskar. Bara den svarta svansen syns vifta glatt. Men så lägger han sig. Åh visst är det kantareller han hittat.
Ida är snabb med belöningen, det är viktigt så de förstår vad de belönas för. Så de förstår sambandet.
Hur många tillfällen består kursen av och kan alla hundar hitta "guldet" sen?
– Den består av fyra tillfällen. Att söka är hundarna duktiga på, utmaningen består mycket av att de ska lära sig kopplingen i att söka och att markera, utan att trampa sönder svampen. Vissa hundar får vi vara tydliga med att lära så att de inte ska äta svampen.
Ida ler.
– Sen rekommendera jag att man övar mycket. Det här kan du öva på året runt, du kan använda dig av fryst eller torkad svamp och gömma inomhus.
– Det bästa med den här aktiviteten är att man gör något tillsammans som är roligt för båda. Det blir en "win win situation".