Hundratals nya jobb i landstinget

Landstinget Sörmland står inför stora pensionsavgångar. I år går cirka 100 anställda i pension. Under perioden 20052014 beräknas drygt 1^800 landstingsanställda gå i pension.

Övrigt2005-06-06 23:29
De kraftigt ökande pensionsavgångarna innebär att 23 procent av dagens anställda i Landstinget Sörmland kommer att gå i pension under den kommande tioårsperioden.
Från 2006 stiger kurvan för pensionsavgångar snabbt till över 200 anställda som går i pension 2009. Från då och fram till runt år 2020 kommer mellan 200 och 250 landstingsanställda i Sörmland att gå i pension varje år.

Ingrid Mårselius, personaldirektör i Landstinget Sörmland, konstaterar att de kommande stora pensionsavgångarna är en fråga som man redan nu jobbar mycket med på landstingets personalavdelning.
Vi måste jobba långsiktigt med rekryteringen, säger hon och pekar på att man måste ha anställda med rätt kompetens att fylla de hål som uppstår i organisationen när någon gåri pension.
Inom Landstinget Sörmland finns flera personalgrupper som kommer att känna av de kommande årens pensionsavgångar ordentligt, bland annat sjuksköterskor och läkare.
Bland sjuksköterskorna gäller detta i synnerhet specialistsjuksköterskor och distriktssjuksköterskor. Antalsmässigt kommer distriktssjuksköterskorna, som ofta har en bred kompetens, att decimeras mest.
Vi tappar alltså proportionellt mer kompetens än vad nuvarande befattning visar.
Överläkarna utgör den största delen av läkarkåren. Det är även den gruppen som kommer att minska mest, andelsmässigt, när de stora pensionsavgångarna kommer.

Fördelat per specialitet ser man att landstinget inom öron-näsa-hals, barn och onkologi kommer att tappa över 50 procent av dagens läkare inom tio år.
I de flesta fall har vi dock en hygglig tillförsel i form av ST-läkare.
Administrativ respektive teknisk personal inom landstinget beräknas få pensionsavgångar på närmare 30 procent vardera under de kommande tio åren.
Läkare och sjuksköterskor är bristyrken, men Ingrid Mårselius är försiktigt optimistisk när det gäller rekryteringsmöjligheterna för de yrkesgrupperna i framtiden.
Vi ska ju också konkurrera med privata arbetsgivare, men Landstinget Sörmland brukar kunna hävda sig ganska väl, säger hon.
Ingrid Mårselius berättar att man i framtidsperspektivet också funderar på hur landstinget personalmässigt ska vara organiserat.
Vi måste hela tiden fråga oss om vi har den optimala bemanningsstrukturen för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!