Husmanskost smakar bäst

Övrigt2001-12-04 17:07
Mikael Hellström, krögare på Mickes skafferi i Nyköping, har hållit på med matlagning ända sedan han var femton år. Hans intresse för mat började när han gjorde prao på ett hotellkök i hemstaden Göteborg.
Jag fick mest stå och steka champinjoner, men jag tyckte det var kul och bestämde mig för att jobba på restaurang.
Mikael gick restaurangskolan på gymnasiet och jobbade sedan som krögare i flera år. 1988 flyttade han till Nyköping och fem år senare öppnade han restaurangen Mickes skafferi.
Varför gillar du att laga mat?
Det är kul och man får vara uppfinningsrik. Det är spännande att se vad man kan göra med de råvaror man har. Jag gillar också den sociala biten med att äta. Det är avkopplande och ett bra sätt att umgås med familjen.
Mikael tycker att vi är lite för effektiva när vi äter i Sverige.
Vi har helt annan syn på mat här än till exempel i Frankrike. Där äter man lunch i två timmar och löser problem med familjen. Det skulle vara trevligt att ha längre luncher i Sverige, i alla fall på somrarna. Folk skulle stressa mindre och bli mer sociala.
Vad tycker du själv om att äta?
Svensk husmanskost som kålpudding och ärtsoppa. Bland de utländska köken gillar jag det italienska köket för att det är så enkelt och det japanska för att det är fräscht och vackert. Så gillar jag den franska maten också, som är ganska lik den svenska. Ju längre norrut man kommer i länderna, desto tyngre blir rätterna. Det har förmodligen med klimatet att göra.
Vem står i köket hemma?
Vi äter bara tillsammans en gång i veckan, och då brukar faktiskt jag laga maten. Jag brukar göra trerättersmiddagar till familjen varje söndag. I helgen hade jag tänkt att göra svamptoast med stuvade kantareller, fisk- och skaldjursgryta, och sedan ost och portvin till efterrätt.
Mikaels fru och två döttrar delar hans matintresse, även om de tycker att han borde vara hemma mer. Matintresset märks även på somrarna då familjen åker ner till Europa.
Vi gillar de flesta länder, men oftast åker vi till ner Frankrike. Där är maten god och landet har ett skönt klimat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om